Arme pentru Ucraina! SUA și nu numai au oferit Kievului DE TOATE

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
De la drone, la lansatoare de grenade și șalupe de patrulare
De la drone, la lansatoare de grenade și șalupe de patrulare
Începând din 2014, numai Statele Unite au oferit armatei Ucrainei peste 2,7 miliarde de dolari sub formă de ajutor parțial nerambursabil, din care peste 650 milioane de dolari în 2021. Ce tipuri de arme au fost trimise.

Lansatoare de granade de atac

În cadrul eforturilor lor de susținere a Ucrainei, SUA au transferat acestei țări aproape 200 de lansatoare de grenade tip M141 Bunker Defeat Munition (BDM), concepute pentru a distruge ținte aflate la distanțe mici. M141 BDM este capabil să penetreze fortificații din beton și bariere de pământ.

Pușca de asalt M141 BDM derivă din Mk 153 Shoulder-Launched Multipurpose Assault Weapon (SMAW) și folosește un proiectil cu fragmentare explozivă cu o rază de acțiune de până la 250 de metri. M141 BDM are o capacitate similară cu cea a lansatorului de grenade de mână de unică folosință M72 Light Anti-Tank (LAW) și poate fi utilizat împotriva vehiculelor blindate, precum și pentru ambuscade pe drumurile folosite de vehiculele de aprovizionare și de sprijin.

Sisteme de rachete antitanc

Din 2018, Ucraina a primit aproximativ 150 de lansatoare reîncărcabile ale sistemelor portabile de rachete antitanc FGM-148 Javelin (ATMS) și aproximativ 1.200 de rachete aferente, capabile să penetreze blindaje omogene laminate de până la 800 de milimetri grosime.

Rachete ghidate antitanc

Ajutorul militar britanic include aproximativ două mii de arme antitanc ușoare Next Generation Light Anti-tank Weapon (NLAW), de concepție suedeză.

Spre deosebire de FGM-148 Javelin, lansatoarele NLAW nu pot fi reîncărcate. Acestea pot ataca ținte la distanțe cuprinse între 20 și 600 de metri.

Sisteme de rachete sol-aer

În ianuarie, administrația americană a autorizat Estonia, Lituania și Letonia să livreze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană portabile FIM-92 Stinger (MANPADS) concepute pentru a ataca ținte aeriene care zboară la joasă înălțime. Raza maximă de acțiune a sistemelor de apărare antiaeriană portabile este de 8 kilometri, iar altitudinea acestora este de 4 kilometri.

Drone

Forțele aeriene și marina ucrainene dețin fiecare câte șase drone de atac operațional Bayraktar TB2, de producție turcească. Bloomberg afirmă că, de fapt, Ankara a vândut Kievului zeci de asemenea aparate de zbor fără pilot. 

Viteza de croazieră a Bayraktar TB2 este de 130 de kilometri pe oră, autonomia maximă de zbor - 80 de kilometri, altitudinea maximă - 8 kilometri. 

Stații radar

Ucraina a primit din partea SUA stații radar AN/TPQ-53, care se numără printre cele mai avansate echipamente de care dispune armata SUA. Ele permite detectarea țintelor aeriene, inclusiv a dronelor de mici dimensiuni, la o distanță de până la 60 de kilometri.

De asemenea, Ucraina a primit de la partea americană AN/TPQ-36, cel mai vechi model de radar al US Army, capabil să detecteze poziții de artilerie și mortiere la o distanță de până la 24 de kilometri și să urmărească simultan până la 100 de rachete în aer. În Ucraina ar putea exista zeci de radare precum AN/TPQ-36 și AN/TPQ-53.

Șalupte de patrulare

Cea mai mare contribuție a SUA pentru Marina militară a Ucrainei o constituie furnizarea șalupelor de patrulare tip Island, folosite anterior de Paza de Coastă a Statelor Unite. Dintre cele cinci ambarcațiuni planificate, patru au fost deja predate părții ucrainene. Fiecare navă de patrulare are o lungime de 34 de metri, un sfert din lungimea fregatei Hetman Sahaydachny, nava amiral a Marinei ucrainene. 

În iunie 2020, Departamentul de Stat al SUA a aprobat livrarea către Ucraina a 16 nave de patrulare Mark VI și a diferitelor echipamente. Potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, șase ambarcațiuni sunt pregătite pentru Kiev în cadrul asistenței militare. Primele ambarcațiuni de tip Mark VI, conform unei promisiuni a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski, ar urma să fie livrate în cursul acestui an.

Puști

Din 2015, Garda Națională a Ucrainei are în dotare puști cu lunetă de calibru mare Barrett și grenade antitanc cu propulsie de rachete DRTG-73. De asemenea, forțele de securitate ucrainene dispun, în special, de arme de calibru mic de la compania americană Desert Tech, inclusiv puști de 12,7 mm.

Altele

Lista de echipamente militare, echipamente auxiliare și echipamente furnizate Ucrainei de țările occidentale pe fondul escaladării tensiunilor cu Rusia nu se oprește aici. Printre altele, din 2014, Ucraina a primit echipamente medicale valoroase, vehicule High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV) și piese de schimb pentru acestea, echipamente de vedere pe timp de noapte, truse de prim ajutor, un laborator de analiză chimică, echipamente de deminare, echipamente tactice, truse de camuflaj de vară și de iarnă, veste antiglonț și căști din kevlar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel