ASF cere suspendarea acțiunilor Perseus Fintech de la tranzacționare

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa de Valori București / FOTO: Facebook
Bursa de Valori București / FOTO: Facebook
ASF subliniază că o piață de capital ordonată și echitabilă poate funcționa doar atunci când toți investitorii sunt corect și complet informați despre situația companiei în care investesc.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să intervină în cazul companiei Perseus Fintech, cerând Bursei de Valori București (BVB) suspendarea tranzacționării acțiunilor acesteia, începând cu data de joi. Motivele care au stat la baza acestei solicitări sunt legate de lipsa de transparență a emitentului cu privire la evenimentele societare, ceea ce ar putea afecta interesele investitorilor. 

Transparența, o condiție esențială pe piața de capital

Potrivit unui comunicat al ASF, investitorii, atât cei actuali cât și cei potențiali, trebuie să aibă acces la informații corecte și complete despre emitent, în conformitate cu legislația națională și europeană, precum și cu regulile de funcționare ale pieței de capital. În cazul Perseus Fintech, ASF a constatat că aceste principii de transparență nu au fost respectate, motiv pentru care a cerut BVB să dispună suspendarea acțiunilor companiei de la tranzacționare.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat Bursei de Valori București să dispună suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor Perseus Fintech S.A. până la data la care este asigurată informarea corespunzătoare a investitorilor de către societate”, se arată în comunicatul ASF. Această măsură urmărește protejarea investitorilor, prevenind situațiile în care aceștia ar putea fi dezavantajați de lipsa de transparență a companiei.

Lipsa de transparență afectează investitorii

ASF a efectuat o evaluare a Perseus Fintech și a concluzionat că emitentul a adoptat o conduită care poate dăuna intereselor investitorilor. Un exemplu specific oferit de autoritate este legat de modalitatea în care compania a gestionat o operațiune de acordare a unui dividend interimar, fără a respecta cerințele legale privind informarea investitorilor. În plus, Perseus Fintech nu a răspuns în mod corespunzător la solicitările repetate ale ASF pentru a clarifica situația.

„Emitentul nu a informat în mod corespunzător investitorii și nu a dat curs solicitărilor repetate ale ASF. Protejarea investitorilor este un obiectiv esențial al ASF, astfel că autoritatea va acționa ori de câte ori va constata încălcarea regulilor de transparență”, se precizează în comunicat.

ASF atrage atenția că va interveni de fiecare dată când un emitent nu respectă prevederile legale în vigoare și afectează astfel principiile fundamentale ale transparenței. Suspendarea acțiunilor Perseus Fintech este o măsură de prevenire, menită să asigure corecta funcționare a pieței și să protejeze investitorii de eventuale pierderi cauzate de lipsa informațiilor corecte.

Monitorizarea continuă a pieței de capital

ASF a reiterat importanța respectării de către toți emitenții a obligațiilor impuse de legislația specifică pieței de capital. În contextul unei piețe de capital dinamice și complexe, informarea adecvată a investitorilor este o condiție sine qua non pentru buna funcționare a pieței și pentru protejarea intereselor acestora.

„ASF urmărește, în mod continuu și riguros, respectarea de către emitenți a obligațiilor legale privind informarea investitorilor. Utilizarea canalelor consacrate de comunicare, precum site-ul operatorului de piață, site-ul ASF sau pagina de internet a emitentului, este esențială pentru menținerea calității de emitent”, se precizează în comunicat.

Instituția a subliniat că, în cazul abaterilor de la această regulă, va acționa cu fermitate și va aplica măsurile necesare pentru a asigura respectarea legislației și protejarea investitorilor. Suspendarea acțiunilor Perseus Fintech este doar un exemplu al modului în care ASF poate interveni în situațiile în care transparența este compromisă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost înființată în 2013, având ca misiune reglementarea și supravegherea piețelor financiare non-bancare din România, care includ piața de capital, piața asigurărilor și sectorul pensiilor private. Aceste piețe însumează peste 10 milioane de participanți, iar ASF joacă un rol crucial în menținerea încrederii și stabilității acestor sectoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)

pixel