ASF: Creștere considerabilă a numărului de investitori pe piața de capital autohtonă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Piața de capital / sursa foto: Freepik.com
Piața de capital / sursa foto: Freepik.com
La sfârșitul primului trimestru al anului existau 191.743 investitori pe piața românească de capital, numărul acestora stabilind un nou record.

Totodată, la sfârşitul anului trecut, numărul investitorilor pe piaţa de capital autohtonă se situa la 178.545, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ceea ce arată o creștere de peste 6,8%

"Piaţa de capital din România continuă să înregistreze evoluţii pozitive şi în 2024, atingând noi maxime istorice, ceea ce reflectă nivelul semnificativ de interes şi de încredere de care aceasta beneficiază", susţin reprezentanţii ASF.

Totodată, capitalizarea pieţei reglementate administrate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat o creştere de 14,3%, în primele cinci luni din acest an, de la 294,25 miliarde de lei la sfârşitul anului 2023, la aproape 336,3 miliarde de lei, la finele lunii mai.

Avansul a fost consemnat pe fondul aprecierii cotaţiilor acţiunilor listate, indicele principal BET înregistrând un randament de peste 14%, şi al încheierii cu succes a unei oferte publice iniţiale (IPO), de aproximativ 700 de milioane de lei.

Astfel, după ce a înregistrat cea mai mare IPO la nivel european în 2023, piaţa de capital autohtonă a confirmat din nou potenţialul ridicat de finanţare a economiei româneşti, oferta din 2024 fiind, de asemenea, supra-subscrisă pe ambele tranşe - de retail şi instituţional.

Totodată, evoluţii pozitive s-au înregistrat în acest an şi pe segmentul organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) autorizate de ASF.

"Subscrierile nete pozitive pe acest segment au atins nivelul de 2,33 miliarde de lei la finele lunii mai. Mai mult, subscrierile nete pozitive pe OPCVM au înregistrat lună de lună creşteri, de la 322 milioane de lei în ianuarie la 574 milioane de lei în mai, în contextul înregistrării unor subscrieri record la nivelul pieţei de fonduri deschise şi închise, în anul 2024", se precizează în comunicat.

În ceea ce priveşte structura portofoliilor OPCVM, aceasta este orientată cu precădere spre instrumentele financiare cu venit fix. Aproximativ 58% dintre subscrieri au fost, la sfârşitul lunii mai, în fonduri care investesc preponderent în instrumente cu venit fix, 23% în fonduri de acţiuni (în creştere de la 15% la finele lunii martie), iar 19% în fonduri multi-active echilibrate şi multi-active flexibile.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară este preocupată în permanenţă de îmbunătăţirea cadrului de reglementare a pieţei de capital româneşti, având în vedere că aceasta poate reprezenta o alternativă relevantă de finanţare pentru firmele autohtone faţă de metodele tradiţionale. Piaţa de capital are nevoie de cât mai multe măsuri de dezvoltare şi de intervenţie cât mai rapidă prin mai multe proiecte legislative, care să aducă beneficii concrete atât economiei României, cât şi firmelor locale prin facilitarea accesului la finanţare", notează sursa citată.

Reprezentanţii ASF subliniază că, printre altele, urmăresc simplificarea procedurilor atragerii de capital de către companii, creşterea posibilităţilor pentru autorităţile locale de a obţine finanţare pe piaţa de capital, dar şi protejarea investitorilor şi crearea unui mecanism facil de investire.

În acest sesn, instituţia derulează un amplu şi riguros proces de implementare a obiectivelor evidenţiate în Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023 - 2026.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013, şi contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste zece milioane de participanţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze
Wizz Air

Avion Wizz Air, aterizare de urgenţă pe aeroportul Otopeni

O aeronavă Wizz Air cu 228 de pasageri la bord a...

Foto: Pexels.com

pixel