Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În momentul de față, sumele asigurate, dar și prima de asigurare ce trebuie plătită pentru încheierea unei polițe PAD sunt exprimate în euro. Acest lucru se va schimba din 11 noiembrie, sumele urmând să fie exprimate în lei, potrivit Legii 115/2023, care a apărut chiar azi, 11 mai.
Mai mult, prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă se va majora de la 20 de euro (aproximativ 100 de lei), cât e în prezent, la 130 de lei.
Pe de altă parte, pentru asigurarea locuințelor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic (întâlnite, de cele mai multe ori, în mediul rural), primele rămân cam la același nivel, adică 50 de lei.
De asemenea, sumele asigurate vor fi exprimate tot în lei, nu în euro, ca acum - 50.000 de lei, față de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, față de 20.000 de euro (tot în funcție de materialele din care este făcută locuința).
Apoi, pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, noua lege prevede că va putea fi încheiată o asigurare facultativă. În mod obișnuit, asigurarea facultativă se poate încheia acum numai dacă există deja o asigurare obligatorie, însă clădirile cu risc seismic mare nu pot fi acoperite de polița PAD înainte de a fi consolidate.
Durata asigurării
Asigurarea obligatorie ar urma să poată fi emisă și pentru perioade mai lungi de un an, în condițiile stabilite între asigurător și asigurat, dar numai în multiplu de 12 luni, notează Avocatnet. Din moment ce nu este trecut un termen maxim, rezultă că locuințele ar putea fi asigurate și pe cinci sau zece ani, de exemplu, cu plata anuală a primei de asigurare.
Pentru a stimula punerea în aplicare a sancțiunilor, amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului.
Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD.
Printr-un proiect de lege înregistrat la Senat în 2017, parlamentarii propun ca și furtunile să apară pe lista dezastrelor acoperite de asigurarea obligatorie. Acum, prin PAD, locuințele sunt asigurate împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...