Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Deținătorii de contracte de asigurare de viață sau moștenitorii acestora (în cazul plăților pentru decese) au încasat, în primele nouă luni din 2022, o sumă cu aproape 39% mai mare decât în perioada similară a anului 2021 și cu peste 70% mai mare decât media primelor trei trimestre din ultimii cinci ani, arată calculele www.studiifinanciare.ro, bazate pe datele cuprinse în Raportul ASF privind evoluția pieței asigurărilor în primele nouă luni din 2022.
Concret, s-au plătit sub formă de maturități și răscumpărări totale sau parțiale aproape 1,2 miliarde de lei, față de 750-760 de milioane de lei cât a fost media primelor nouă luni din perioada 2017-2021.
Suma semnificativă plătită de asigurători arată pe de o parte că piața se îndreaptă către maturitate, intrând în etapa finală a unui prim ciclu de viață, început după jumătatea anilor 90 și mai ales în anii 2000, etapă în care mai multe contracte ajung la final.
Dintr-o altă perspectivă, însă, plățile în creștere vin și pe fondul perioadei dificile pe care o traversează economiile lumii și care a influențat finanțele populației. Inflația mare din România ( peste 16,8% la final de noiembrie) a forțat populația să consume din rezervele acumulate pentru a face față cheltuielilor, fapt certificat în mai multe sondaje și studii de specialitate. În acest context, mulți au recurs inclusiv la răscumpărarea totală sau parțială a contractelor de asigurare, aceasta fiind o dovadă a faptului că asigurările de viață care au și o componentă investițională sunt un sprijin real în timpuri dificile, chiar dacă randamentele oferite nu sunt întotdeauna la cel mai înalt nivel.
Creșteri constante ale subscrierilor și rezerve solide
În primele nouă luni ale acestui an, asigurările de viață au marcat o nouă creștere, care chiar dacă este redusă, confirmă trendul pe care acest segment s-a așezat deja de mai mulți ani. Asigurătorii au subscris 2,05 miliarde de lei până la finalul lui septembrie. De notat este și nivelul rezervelor, care s-a apropiat de 9 miliarde de lei, depășit doar de cel din perioada similară a anului 2021.
“Spre deosebire de asigurările generale unde polițele de asigurare au în general durata de un an sau mai puțin (rezervele constituite urmând să fie eliberate fie la momentul plății daunei, fie la finalul contractului), contractele de asigurare de viață au un orizont îndelungat de timp, ceea ce face ca rezervele tehnice să fie păstrate pentru perioade lungi de timp și să se acumuleze gradual. “, explică analiștii ASF în Raportul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...