Din perspectiva Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, suntem optimiști când ne uităm la măsuri pe care trebuie să le luăm pentru a reindustrializa, pentru a promova politici economice, pentru a produce politici industriale, care să se transforme, mai apoi, în inovație și în echipamente potrivite tranziției energetice?
”Suntem moderat optimiști”, a răspuns Cristian Silviu Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European. Potrivit precizărilor sale, ”există, evident, o direcție clară, strategică pe care Uniunea Europeană și-a asumat-o încă din 2019. Principalul proiect propus de actuala echipă a Comisiei Europene, condusă de președinta Ursula von der Leyen, și anume ”Green Deal”, cu obiective foarte clar asumate și foarte ambițioase pentru 2050, a menționat eurodeputatul, adăugând că ”este, de asemenea, și întreg pachetul legislativ pe care Parlamentul și Consiliul le-au adoptat. Unele sunt încă în discuție, cum ar fi infrastructura de gaze și hidrogen. Altele sunt deja adoptate. Toate dau un impuls puternic tehnologiilor curate și tehnologiilor capabile să facă tranziția energetică posibilă”, a subliniat Cristian Bușoi.
Mai nou, a adăugat eurodeputatul, și ca urmare a presiunilor venite dinspre mecanismul extrem de eficient și extrem de atractiv pentru investiții în energii curate în Statele Unite ale Americii, ”Comisia Europeană a inițiat propunerea Net Zero Industry Act. Este o propunere pe care o dezbatem în acest moment. Chiar ieri a fost o discuție în grupul PPE. Este nu doar răspunsul nostru mecanismul american, este un plan prin care tehnologiile curate pot fi susținute în mod concret de către statele membre și de către instituțiile europene și putem face această tranziție mult mai rapid”, a menționat eurodeputatul român.
Într-un fel, grija generată de războiul injuns pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei a accelerat și va accelera și tranziția în sistemele energetice către tehnologii curate. Pentru că, până la urmă, RepowerEU este, într-adevăr, pentru a avea zero importuri de produse din domeniul energiei dinspre Rusia. Deja știți bine că încă din primele zile importurile de cărbune au fost interzise, după care, la începutul acestui an, în mod evident avem interzicere pe produsele petroliere și, încet-încet, am redus importurile de gaze față de situația inițială în care Uniunea Europeană a fost pusă pe politici nu foarte înțelepte ale unor state membre de a avea 40% importuri din Rusia, astăzi avem undeva în jur de 14% și, evident, ele sunt în scădere, astfel că, în câțiva ani, vom avea zero importuri. Doar o parte din gazul importat din Rusia va fi gaz din alte țări. Și știți foarte bine că ne bazăm foarte mult pe parteneriatul cu Statele Unite, gazul natural lichefiat din SUA a reprezentat un ajutor extraordinar, care ne-a făcut să trecem cu bine perioada dificilă de după invazia rusă. Norvegia ne-a sprijinit foarte mult, crescându-și producția cât de mult era posibil. Mai sunt țările din nordul Africii, sunt discuții cu Azerbaidjanul, sunt discuții bilaterale între anumite state membre și Qatarul, dar ideea nu este să folosim tot atât de mult gaz - nu din Rusia, dar din alte părți. Aici vreau să fac o paranteză și aș spune că trebuie să ne uităm puțin și la producția internă. România are un potențial extraordinar, până la urmă. Decât să importăm din afara Uniunii Europene, din nordul Africii, din Azerbaidjan, din Qatar, cu standarde de mediu mai mici și emisii mai mari, tehnologii mai puțin curate decât în Uniunea Europeană, mai bine creștem producția internă, cu standarde de mediu mult mai stricte.
Dar, trebuie să reducem și consumul de gaz, a existat și această reducere voluntară, mai ales în industrie, poate puțin forțată, pentru că unele activități economice au trebuit să fie restrânse. Trebuie făcute investiții în solar, eolian, în geotermal, trebuie făcute investiții în eficiența energetică și, desigur, tot ceea ce putem să facem în zona hidrogenului”, a concluzionat Cristian Bușoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...