Asta e soluția! Au găsit-o suedezii. Scade riscul de COVID-19
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Greu de contrazis
Greu de contrazis
Cercetătorii din Suedia au ajuns la concluzia că riscul unei persoane de a contracta o infecție cu coronavirus este cu atât mai mic, cu cât are mai mulți membri ai familiei care au trecut prin boală sau au fost vaccinați împotriva COVID-19. Un articol al oamenilor de știință care descrie acest factor a fost publicat în JAMA Internal Medicine.

Cercetătorii de la Universitatea Umeå au analizat datele statistice de sănătate pentru aproape 1,8 milioane de persoane din peste 800 de familii formate din două până la cinci persoane. Ei au evaluat relația dintre numărul de rude cu imunitate la COVID-19 și riscul de infecție sau spitalizare la apropiații fără imunitate.

Cercetătorii au reușit să identifice o relație clară ”doză-efect”. S-a dovedit că posibilitatea de infectare s-a redus semnificativ în funcție de creșterea numărului de membri ai familiei care s-au vindecat sau au primit vaccinul. Dacă a existat o singură persoană, riscul de infectare a scăzut cu 45%-61%, la două această cifră a fost de 75%-86%, iar pentru trei - de 91%-94%. Dacă într-o familie de cinci, patru erau imuni, riscul de a face COVID-19 a scăzut la 97%.

„Vaccinarea ajută nu doar la reducerea riscului de infectare, dar scade ritmul de răspândire a virusului. Ceea ce înseamnă că cazurile de COVID-19. Ceea ce înseamnă mai puține cazuri grave și un risc mai scăzut ca virusul să se modifice, să apară tulpini, poate mai agresive, mai contagioase”, a declarat unul dintre autorii lucrării, Marcel Ballin.

Vaccinarea în masă nu poate opri complet răspândirea coronavirusului, dar face posibilă reducerea riscului de complicații și de mortalitate a bolii, a apreciat, la rândul său, șeful departamentului de boli infecțioase al spitalului Huashan din Shanghai, Zhang Wenhong, la Săptămâna Internațională a Industriei Biofarmaceutice (IBIWS). 

Citește și A fost inventată o ALFEL DE INJECȚIE. Este ca în filmele SF, total diferită

"În prezent, obiectivele vaccinării au suferit deja modificări. Acum nu suntem în măsură să controlăm pe deplin răspândirea bolii prin vaccinare. Principalul obiectiv al vaccinărilor este reducerea la un nivel minim a riscului de complicații", a spus expertul. Zhang Wenhong a dat ca exemplu situația din Singapore, unde procentul celor vaccinați a depășit 80%, dar numărul de infectați crește.

În același timp, expertul a vorbit în favoarea necesității vaccinării pentru a preveni complicațiile grave și a reduce mortalitatea. "În ciuda faptului că mutațiile noului coronavirus au dus la o creștere a incidenței, datorită vaccinării în unele țări, mortalitatea a scăzut deja la un nivel destul de scăzut", a spus Zhang Wenhong. În ceea ce privește evoluția situației, în opinia sa, imunitatea de masă va crește treptat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...


pixel