Astronauții patrupezi. De la zoo în nave spațiale

Autor: Costin Spoială
Data actualizării:
Data publicării:
Timbru al Poștei Române din 1959 care o celebrează pe Laika
Timbru al Poștei Române din 1959 care o celebrează pe Laika
O parte apreciabilă a recordurilor din istoria expedițiilor astronautice sunt deținute în continuare de animale trimise în spațiu. Statele cu programe aerospațiale au preferat ca la început să folosească exemplare din diferite specii, de preferință maimuțe și câini, înainte de a-și asuma riscul de a trimite oameni în diferite misiuni. În consecință, lista victimelor este mult mai lungă în cazul animalelor, unele dintre ele fiind trimise la moarte sigură.

Prima specie de animale ajunsă în spațiu este banala musculiță de oțet, cunoscută și sub numele latinesc de Drosophila melanogaster. Pe 20 februarie 1947, Statele Unite au lansat o rachetă V-2, capturată de la germani în timpul războiului, în care se afla o capsulă conținând câteva insecte. În mod miraculos, acestea au supraviețuit, capsula fiind recuperată de americani.

În 1949. macacul Albert II a devenit prima maimuță ajunsă în spațiu, tot de americani, dar a murit la aterizare. De altfel, mai bine de jumătate dintre maimuțele folosite în anii 40 și 50 de către americani au murit fie în timpul misiunii, fie la aterizare. Cea mai cunoscută a devenit Miss Baker, care a fost trimisă în spațiu alături de o altă maimuță, care nu a supraviețuit, precum și de mostre de sânge și spermă, semințe de muștar și niște cepe. Supraviețuind misiunii din 1959, Miss Baker a trăit până în 1984, a avut și ”un soț” la grădina zoologică, și deține încă recordul de longevitate pentru maimuțele din specia sa.

Povestea tristă a Laikăi

În iulie 1951, URSS a trimis în spațiu doi câini, Țigan și Dezik, și amândoi au fost recuperați în viață. Pe 3 noiembrie 1957, cățeaua Laika a fost trimisă pentru a realiza primul ocol orbital al Pământului. Misiunea a fost un succes pentru Uniunea Sovietică, dar povestea este mult mai tristă decât s-a spus la vremea respectivă. Laika a fost culeasă de pe stradă, bănuindu-se doar că este o corcitură de husky cu terrier. Sovieticii preferau maidanezii crezând că aceștia sunt mai obișnuiți cu temperaturile scăzute. Soarta cățelei era pecetluită dinainte de lansare, urma să moară din lipsă de oxigen, dar din cauza unei defecțiuni tehnice, a murit arsă de vie.

Citește și: Programul spațial al Rusiei, amenințat de rateuri, corupție și de rachetele lui Elon Musk

Povestea oficială că Laika a fost eutanasiată înainte de lansare, decesul propriu-zis survenind mai târziu când Laika ajunsese în spațiu. Orgnizațiile de protecție a animalelor au protestat încă dinainte de lansare, chiar și în țările comuniste din Est, lucru foarte rar în acea vreme. Cei care au trimis-o atunci la moarte sigură au regretat mai târziu ce s-a întâmplat, mai ales că unul dintre ei lua cățeaua acasă ca să se joace cu copiii săi, înainte să fie trimisă în spațiu. ”Cu cât trece mai mult timpul, cu atât mai mult regeret că am făcut-o”, spunea Oleg Gazenko, una dintre figurile proeminente ale programului spațial sovietic din anii 50.

Însă sovieticii au recidivat în 1960 când au distrus prin comandă de la distanță nava Sputnik 6, la bordul căreia se aflau doi câini și care deviase de la orbită și nu mai putea fi recuperată. Rușii se temeau că americanii ar fi putut captura capsula cu scopul de a cerceta tehnologia care se afla la bord.

Cele mai rapide țestoase

Un an mai târziu, în 1961, Iuri Gagarin devenea primul om ajuns în spațiu. Acum Laika și Gagarin sunt trecuți pe Monumentul Cuceritorilor Spațiului de la Moscova.

În 1961 și americanii au pus un animal pe orbită, pe cimpanzeul Ham care a scăpat însă doar cu un nas tumefiat în urma aterizării. Ham fusese antrenat să se hrănească singur și a fost chiar pus într-un costum spațial. A murit în 1983 și a mormântul său se află în Muzeul de Istorie a Spațiului din New Mexico.

În timp, numărul speciilor ajunse în spațiu a crescut: broaște, șoareci, șobolani, pești, viermi s.a.

În septembrie 1968, cu un an înainte ca primul om să ajungă pe Lună, a fost făcută prima călătorie completă în jurul satelitului Terrei de către două broaște țestoase la bordul navei Zond 5, produsă de Uniunea Sovietică. Țestoasele au fost recuperate în viață, singura lor problemă fiind pierderea în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Elena Cristian
BVB
Victor Ponta

Victor Ponta: De luna viitoare am putea rămâne fără bani

Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...

Războiul înghite mulți bani
Posibile probleme cu încălzirea
Un popas la benzinărie / FOTO: Unsplash

Prețul carburanților. Benzina și motorina, tot mai scumpe

Companiile au majorat din nou prețul la pompă. 

iPhone
Bani / Foto: DCBusiness
OpenAI / FOTO: Unsplash
foto: pixabay
Floarea soarelui / FOTO: Freepik
Un ban mai mult în buzunar
Daniel Dăianu
Adrian Țuțuianu / FOTO: Facebook
Știrile simineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...

Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok

pixel