Atenționare BNR! Utilizatorii de SERVICII de plată trebuie să fie ATENȚI

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Atenție sporită la două aspecte
Atenție sporită la două aspecte
Banca Naţională a României atenţionează utilizatorii serviciilor de plată cu privire la păstrarea în siguranţă a elementelor de securitate personalizate ale instrumentelor de plată, în condiţiile în care, pe fondul creşterii gradului de utilizare a mijloacelor moderne de plată, a devenit tot mai preocupantă evoluţia fraudelor prin aceste instrumente electronice.

"BNR este autoritatea naţională competentă, responsabilă cu urmărirea respectării de către prestatorii de servicii de plată a cerinţelor operaţionale şi de securitate aplicabile serviciilor de plată. BNR monitorizează pe bază continuă evoluţiile din acest domeniu. În ultima perioadă, pe fondul creşterii gradului de utilizare a mijloacelor moderne de plată în contextul digitalizării accelerate a economiei şi a dezvoltării comerţului online, inclusiv ca urmare a restricţiilor sanitare şi a contextului epidemiologic actual, a devenit tot mai preocupantă evoluţia fraudelor prin instrumente electronice de tip card, internet banking sau mobile banking", informează un comunicat al BNR remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, o mare parte a acestor fraude se bazează pe inginerii sociale (phishing), utilizatorii serviciilor de plată fiind manipulaţi de către atacatori şi determinaţi, sub diverse pretexte înşelătoare, să le comunice acestora elementele de securitate ale instrumentelor de plată pe care le deţin (datele cardului, codurile PIN, codurile de activare ale aplicaţiilor de internet/mobile banking, parole statice sau dinamice, coduri de înrolare ale cardurilor în aplicaţii de tip portofel electronic), ce sunt folosite ulterior pentru accesarea conturilor clienţilor şi sustragerea fondurilor din conturile acestora.

Banca Centrală atrage atenţia utilizatorilor de servicii de plată asupra faptului că elementele de securitate personalizate aferente instrumentelor de plată trebuie păstrate în condiţii de siguranţă, aceasta constituind şi o obligaţie legală. Aceste elemente sunt confidenţiale şi nu sunt niciodată solicitate de către emitentul instrumentului de plată sau de către o altă autoritate prin e-mail, SMS sau printr-o pagină web. Divulgarea acestor informaţii poate permite unor potenţiali atacatori să acceseze conturile şi să iniţieze operaţiuni de plată frauduloase.

Citește și Trecerea la EURO. Florin Georgescu, BNR: România a ratat toate țintele propuse

Citește și PNRR. BNR, analiză pesimistă. Cauzele, explicate într-un raport

BNR recomandă tuturor utilizatorilor de servicii de plată să acorde o atenţie sporită următoarelor aspecte: atunci când accesează aplicaţiile bancare disponibile online, să se asigure că s-au conectat la paginile web oficiale ale băncilor, care utilizează conexiuni securizate de tip https:// şi să verifice că denumirea paginii web care apare în bara de adrese reflectă fără dubii denumirea băncii; să citească cu atenţie mesajele de alertă primite prin SMS de la bancă, în special cele prin care sunt transmise parole, coduri de acces ori de validare, pentru a înţelege natura operaţiunii pe care urmează să o iniţieze/autorizeze.

"În cazul în care suspectează că sunt victime ale unor astfel de înşelătorii, utilizatorii serviciilor de plată trebuie să contacteze în cel mai scurt timp posibil instituţia care a emis instrumentul de plată, pentru a primi asistenţa tehnică specifică în vederea limitării pe cât posibil a pierderilor şi să sesizeze organele de cercetare penală despre incident", se mai spune în comunicatul BNR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

Carne / FOTO: Freepik
În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik

pixel