Au fost repartizate dozele de anticorpi monoclonali. Care sunt spitalele care vor putea aplica tratamentul
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministerul Sănătăţii a anunţat joi că a finalizat repartiţia dozelor de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2, iar 5.206 fiole ajung în 134 de unităţi sanitare cu paturi pentru tratarea unui număr de 2.603 pacienţi.

Cele 5.206 fiole de anticorpi monoclonali donate de statul italian au fost repartizate în toată țara, cele mai multe doze fiind alocate în București, unde au fost trimise 473 de fiole.

De asemenea, la Spitalul de Boli Infectioase din municipiul Cluj-Napoca și la mai multe spitale din Timisoara au fost trimise 150 de fiole, în timp ce la Ploiești și Arad au fost repartizate câte 70 de fiole, iar la spitalele din Iași au ajuns 136 de doze.

"Repartizarea s-a realizat în conformitate cu deciziile Comisiei de boli infecţioase şi a ţinut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienţi internaţi şi cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unităţile sanitare", informează MS.

Potrivit sursei citate, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele şapte zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient.

"Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite tot de către specialiştii Comisiei de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii şi sunt cuprinse în Ordinul ministrului interimar al Sănătăţii de modificare a Anexei la Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 publicat în Monitorul Oficial nr. 978 din 13 octombrie 2021", susţine aceeaşi sursă.

Citește și: Italia ne oferă 5.200 de doze de anticorpi monoclonali. Cine va primi ”cocktail-ul” minune, administrat și lui Trump

Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc din cauza calificării greșite a operațiunii de finanțare a achiziției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...


pixel