Au început tradiționalele cozi la taxe și impozite
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Coadă la taxe și impozite
Coadă la taxe și impozite
Odată cu trecerea sărbătorilor de Anul Nou, românii s-au grăbit să-și plătească dările către administrațiile locale.

În Capitală s-au format cozi nesfârșite de oameni chiar înainte de deschiderea direcțiilor financiare.

Sute de oameni s-au grăbit să-și achite dările pentru case, terenuri și mașini în prima zi din an în care se pot plăti taxele și impozitele locale. La București s-au format cozi la direcțiile financiare chiar înainte de începerea programului de încasări. În multe localități, autoritățile au decis să majoreze sumele datorate de contribuabili cu rata inflației, așa că oamenii au de plătit mai mult.

Cei mai mulți dintre cei care s-au așezat la cozi spun că nu se descurcă sau nu au încredere să facă aceste plăți cu ajutorul telefonului mobil și nu sunt siguri că plățile făcute prin aplicația ghișeul.ro sunt valide.

Autoritățile îi sfătuiesc pe cetățeni să acceseze platformele cu încredere, pentru că sunt securizate, iar întreaga procedură durează doar câteva minute.

Citește și:

Impozite locale. Haos în noua lege. Ce au votat senatorii și de când se aplică

Senatorii au votat un nou sistem de impozitare care se va aplica atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice.

Însă camera superioară a Parlamentului a votat ca aceste noi modificări să se aplice abia din anul 2026 după ce inițial în comisiile de specialitate s-a propus aplicarea din 2023.

În primul rând, deși pentru persoanele fizice se păstrează regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, senatorii lasă complet în aer impozitarea clădirilor nerezidențiale și impozitarea clădirilor mixte. Practic, din amendamentele de la Senat reiese că aceste două categorii de clădiri ale persoanelor fizice nu vor fi impozitate între 2023 și 2025.

Calculul impozitelor între 2023 și 2025 pentru persoane fizice

Impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457). Valorile din acel tabel, însă, sunt majorate semnificativ față de cele de acum, astfel că impozitele vor putea fi mai mari în unele localități. Totodată, la fel ca acum, valoarea impozabilă a clădirii va fi ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare;
Calculul impozitelor începând din 2026

Impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale). Acest impozit se aplică clădirilor mixte dacă destinația majoritară (peste 50%) este rezidențială. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel