Economii. Suma uriaşă pe care o pierd cei care-şi ţin banii la bancă

Autor: Ilinca Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
 Buget 2022 - Parlament/ Bugetul SRR -aviz favorabil în Comisiile de buget-finanțe
Buget 2022 - Parlament/ Bugetul SRR -aviz favorabil în Comisiile de buget-finanțe
Firmele din România îşi fac tot mai multe depozite la termen în loc să investească în proiecte noi, în oportunităţi de afaceri sau în acţiuni la Bursă. Nici inflația în creștere și nici dobânzile microscopice nu-i conving pe întreprinzători să-și dezvolte afacerile. Dimpotrivă, banii din depozite se înmulțesc lună de lună, însă valoarea lor reală scade. Concret, firmele pierd, în acest an, peste un miliard de lei ca urmare a diferenţei dintre inflaţie şi rata medie a dobânzii la depozite. Asta înseamnă  peste 220 milioane de euro pe an sau 600.000 de euro pe zi.

Depozite la termen pe care le au toate companiile din România se ridică la 35,7 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Valoarea acestor economii s-a majorat cu 5,44 miliarde de lei, în ultimele 12 luni, în condițiile în care dobânda medie a urcat de la 0,29 în august 2017 la 1,84 în august 2018, mult sub rata anuală a inflației care în acest moment este de 5,03%. După o scădere care s-a înregistrat în luna iulie, trendul de a pune banii în depozite la termen a revenit pe creștere în august când economiile au urcat cu 1,2 miliarde de lei.

Increderea în economie e slabă

De ce aleg oamenii de afaceri să piardă 3,18% din valoarea banilor (diferenţa dintre inflaţie şi dobânda bancară) în loc să-i investească? Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că investitorii, români sau străini, nu au încredere în economia româneacă. “Probabil că la nivelul companiilor există preocupări legate de situaţia economică viitoare, există nemulţumiri legate de rapiditatea cu care se modifică legislaţia fiscală”, spune Dumitru. Acesta a mai adăugat că în ţările din jurul nostru investiţiile cresc foarte repede, în timp ce la noi, nu numai că nu cresc, dar scad. “ Dacă ne uităm la sentimentul de încredere în economie el e foarte slab. La nivelul consumatorului s-a îmbunătăţit recent, dar la investiţii nivelul de încredere este foarte redus”, a mai declarat preşedintele Consiliului Fiscal.

Ce spun companiile

Un sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Străini indică faptul că încrederea în economia românească a scăzut cu 54% în ultime șase luni. Rezultatele studiului numit Business Sentiment Index arată și faptul că șansele României de a atrage investiții străine majore sunt, în acest moment, foarte reduse. Pe de altă parte, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM (CNIPMMR)  spune că antreprenorii nu se aruncă să facă investiții până nu sunt siguri că au bani. “ Oamenii sunt gospodari. Investiţiile se fac şi ele pe faze, în acest moment firmele strâng bani pentru a-i investi. Dacă eu am nişte bani şi mi-am propus ca peste cinci ani să fac o nouă fabrică mă asigur întâi că am resursele şi, apoi, încet, încet, încep să cheltuiesc din ce am strâns, un pic anul ăsta, un pic anul viitor”, a declarat Jianu.

Câţi bani au firmele

Companiile din România au mult mai mulți bani economisiți la bancă, decât cei din depozitele la termen. Cea mai mare parte a economiilor  este în depozite de tip overnight, ceea ce arată că antreprenorii sunt interesați să-și valorifice disponibilitățile existente, în contulurile curente, la sfârsitul fiecarei zile, băncile constituind automat depozite de o noapte în baza mandatului dat de întreprinzători. Atâta timp cât acești bani nu sunt plasați în depozite la termen indică faptul că ei reprezintă capital de lucru, fond de salarii, de materii prime etc. Datele băncii centrale arată că firmele au depozite la banci în valoare totală de 106,46 miliarde de lei, cu 3,2 miliarde de lei mai mult decât în iulie 2018 (103,23 miliarde de lei) și cu 8,7 miliarde de lei mai mult decât în august 2017, când aveau numai 97,76 miliarde de lei. Din acești bani, 70,75 miliarde de lei sunt în contul curent-depozite owenight, iar restul de 35,7 miliarde de lei sunt în depozite la termen. Cea mai mare parte a economiilor la termen este constituită în lei, cu scadență până la un an.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel