Audieri în Parlament. Adrian Oros, promisiuni pentru fermieri
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros
Ministrul desemnat pentru preluarea portofoliului la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit marţi aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. În cadrul audierilor, el a promis că fermierii vor fi ajutaţi să completeze cererile unice de plată, având în vedere că sunt foarte complexe şi greu de completat.

"Beneficiarii APIA sunt foarte numeroşi, iar acele cereri sunt foarte complexe şi greu de completat, de aceea ei sunt programaţi şi anunţaţi prin scrisori. Zilnic sunt programări făcute de către centrele APIA şi fermierii sunt aşteptaţi şi ajutaţi să îşi completeze acele cereri. Ieri (luni, 2 martie - n. r.), de exemplu, au fost programaţi 8.262 de fermieri şi s-au prezentat 6.582 pentru a-şi completa cererile pentru o suprafaţă de 18.000 de hectare. Cei din conducerea APIA au făcut şi o campanie de promovare pentru depunerea de cereri, care s-a terminat săptămâna trecută, deoarece din 2 martie şi până în 15 mai se desfăşoară activitatea de depunere a cererilor. Fermierii sunt ajutaţi, s-au făcut şi mobilizări de personal acolo unde s-a constatat că numărul de cereri va fi mai mare, mai ales în centrele locale ale APIA, ca să poate fi preluate toate cererile. Avem o monitorizare zilnică şi chiar din oră în oră de la conducerea APIA", a precizat Adrian Oros.

Campania de depunere a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020 a demarat luni, 2 martie, iar ultima zi de depunere va fi 15 mai 2020. Pe durata campaniei, fermierii trebuie să depună o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Potrivit APIA, în acest an, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online, iar finalizarea şi închiderea cererii unice de plată se va face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea solicitării, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. 

Citește și Fuzionarea APIA și AFIR. Adrian Oros face lumină în această chestiune

Anul trecut, peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data limită când s-a încheiat campania de primire a cererilor. Faţă de 2018, numărul cererilor a scăzut uşor anul trecut, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 194.695,83 hectare, ceea ce confirmă tendinţa de comasare a terenurilor. Judeţele cu cele mai multe cereri înregistrate au fost anul trecut Suceava (46.475 cereri), Dolj (36.029 cereri), Bihor (35.446 cereri), Maramureş (33.822 cereri) şi Botoşani (32.778 cereri), ăn timp ce judeţele cu cele mai mari suprafeţe solicitate la plată au fost Timiş (531.311,55 hectare), Constanţa (495.402,46 hectare), Teleorman (426.105,87 hectare), Dolj (423.721,1 hectare) şi Călăraşi (376.343,05 hectare).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel