Aur vândut ieftin de Banca Angliei. Cum se explică

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Lingouri de aur / Foto: Arhivă
Lingouri de aur / Foto: Arhivă
Banca Angliei (Bank of England - BOE) își vinde din rezervele de aur la un preț neobișnuit de scăzut, semn că băncile centrale ar putea renunța la o parte din rezervele lor.

În seifurile Băncii Angliei se află 5.676 de tone de aur, unul dintre cele mai mari depozite din lume, rezerve pe care le deține în numele altor bănci centrale și comerciale (printre acestea aflându-se și o parte a rezervei Băncii Naționale a României). De obicei, aurul deținut de băncile centrale este cumpărat și vândut între instituțiile mari în cadrul unor tranzacții bilaterale, la prețuri care se situează, de obicei, la câțiva cenți față de cursul pieței.

Cu toate acestea, în ultimele zile, aurul de la BOE s-a tranzacționat cu până la un dolar pe uncie sub prețul de referință de la Londra, potrivit unor comercianți familiarizați cu această chestiune, citați de Bloomberg. Un discount atât de mare indică de obicei o instituție mare, precum o bancă centrală, care vinde o cantitate considerabilă de rezerve pentru a strânge dolari americani sau alte valute, a declarat unul dintre comercianții citați.

AURUL pălește sub presiunea unui dolar tot mai puternic

Băncile centrale și-au extins deținerile de aur cu aproape 456 de tone în 2021, potrivit celor mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului, într-o tendință de lungă durată determinată de piețele emergente care își diversifică rezervele în afara monedelor străine. Printre cumpărătorii notabili s-au numărat Brazilia, Thailanda și Irlanda, care a făcut prima achiziție din 2009.

Este posibil ca achizițiile să încetinească în cursul anului 2022, instituțiile financiare căutând să dețină mai mulți dolari purtători de dobândă, pe măsură ce Rezerva Federală se pregătește pentru o înăsprire monetară agresivă. Dolarul este pe cale să înregistreze cea mai mare creștere anuală din ultimii șapte ani, punând presiune asupra monedelor și costurilor de împrumut ale națiunilor de pe piețele emergente.

Ieftinirea aurului BOE s-a redus de la marja de un dolar pe uncie, dar rămâne mare în raport cu standardele normale, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate discutând informații private. Aurul a scăzut cu peste 12% de la vârful atins în martie, rămânând aproape neschimbat în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel