Aur vândut ieftin de Banca Angliei. Cum se explică
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Lingouri de aur / Foto: Arhivă
Lingouri de aur / Foto: Arhivă
Banca Angliei (Bank of England - BOE) își vinde din rezervele de aur la un preț neobișnuit de scăzut, semn că băncile centrale ar putea renunța la o parte din rezervele lor.

În seifurile Băncii Angliei se află 5.676 de tone de aur, unul dintre cele mai mari depozite din lume, rezerve pe care le deține în numele altor bănci centrale și comerciale (printre acestea aflându-se și o parte a rezervei Băncii Naționale a României). De obicei, aurul deținut de băncile centrale este cumpărat și vândut între instituțiile mari în cadrul unor tranzacții bilaterale, la prețuri care se situează, de obicei, la câțiva cenți față de cursul pieței.

Cu toate acestea, în ultimele zile, aurul de la BOE s-a tranzacționat cu până la un dolar pe uncie sub prețul de referință de la Londra, potrivit unor comercianți familiarizați cu această chestiune, citați de Bloomberg. Un discount atât de mare indică de obicei o instituție mare, precum o bancă centrală, care vinde o cantitate considerabilă de rezerve pentru a strânge dolari americani sau alte valute, a declarat unul dintre comercianții citați.

AURUL pălește sub presiunea unui dolar tot mai puternic

Băncile centrale și-au extins deținerile de aur cu aproape 456 de tone în 2021, potrivit celor mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului, într-o tendință de lungă durată determinată de piețele emergente care își diversifică rezervele în afara monedelor străine. Printre cumpărătorii notabili s-au numărat Brazilia, Thailanda și Irlanda, care a făcut prima achiziție din 2009.

Este posibil ca achizițiile să încetinească în cursul anului 2022, instituțiile financiare căutând să dețină mai mulți dolari purtători de dobândă, pe măsură ce Rezerva Federală se pregătește pentru o înăsprire monetară agresivă. Dolarul este pe cale să înregistreze cea mai mare creștere anuală din ultimii șapte ani, punând presiune asupra monedelor și costurilor de împrumut ale națiunilor de pe piețele emergente.

Ieftinirea aurului BOE s-a redus de la marja de un dolar pe uncie, dar rămâne mare în raport cu standardele normale, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate discutând informații private. Aurul a scăzut cu peste 12% de la vârful atins în martie, rămânând aproape neschimbat în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel