Aurul crește, profitând de slăbiciunea dolarului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lingouri de aur
Lingouri de aur
Prețurile aurului au crescut marți, susținute de un dolar mai slab și de o cerere crescută pentru active de refugiu, în contextul escaladării conflictelor comerciale ca urmare a noilor tarife vamale impuse de președintele american Donald Trump.

Aurul spot a crescut cu 0,9%, ajungând la 2.918,90 dolari pe uncie la ora 09:12 ET (11:54 GMT). Metalul prețios a câștigat peste 11% de la începutul anului și a atins un record de 2.956,15 dolari pe 24 februarie. Contractele futures pe aur din SUA au avansat cu 1%, ajungând la 2.929,20 dolari.

„Implementarea tarifelor vamale aduce un nivel ridicat de incertitudine pe piețe, iar activele de refugiu, cum ar fi aurul și argintul, continuă să aibă o performanță bună”, a declarat David Meger, director de tranzacționare a metalelor la High Ridge Futures.

„Dolarul a fost sub presiune față de alte valute majore, ceea ce a susținut, de asemenea, creșterea aurului”, a adăugat el.

Impactul tarifelor vamale asupra piețelor

Noile tarife de 25% impuse de Trump asupra importurilor din Mexic și Canada au intrat în vigoare la ora 05:01 GMT. În plus, tarifele pentru produsele chineze au fost dublate, ajungând la 20%.

Ca răspuns, China a impus imediat tarife suplimentare de 10-15% asupra unor importuri americane începând cu 10 martie și a introdus noi restricții la export pentru anumite entități americane desemnate.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,6%, atingând cel mai redus nivel din decembrie, ceea ce face ca aurul denominat în dolari să fie mai ieftin pentru cumpărătorii care folosesc alte valute.

Așteptări privind ratele dobânzilor 

Investitorii așteaptă raportul ADP privind piața muncii, programat pentru miercuri, și raportul privind locurile de muncă non-agricole, programat pentru vineri, pentru a obține indicii despre direcția viitoare a ratelor dobânzilor stabilite de Rezerva Federală.

Având în vedere instabilitatea economică și slăbiciunea pieței muncii, este posibil ca Fed să reducă ratele dobânzilor mai devreme decât se anticipase, a declarat Meger.

După trei reduceri ale dobânzii anul trecut, Fed a menținut ratele stabile, însă piețele se așteaptă ca tăierile să reînceapă în iunie, cu o posibilă nouă reducere a costurilor de împrumut pe termen scurt în septembrie.

JPMorgan estimează că aurul va ajunge aproape de 3.000 de dolari pe uncie până în ultimul trimestru din 2025.

Evoluția altor metale prețioase

Argintul spot a crescut cu 0,7%, ajungând la 31,89 dolari pe uncie, platina s-a apreciat cu 0,9%, atingând 961,45 dolari, iar paladiul a avansat cu 0,3%, ajungând la 940,92 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Tesla. Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik
Uniunea Europeană / Foto: Freepik / Parlamentul European
HistoSonics
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel