Aurul, obsesia liderilor naţionalişti din Europa de Est

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
arianta raţională pe care merge Banca Naţională este ca aurul să rămână la Londra
arianta raţională pe care merge Banca Naţională este ca aurul să rămână la Londra
Liderii naţionalişti din Europa de Est par să aibă în prezent o singură obsesie: aurul. Zilele trecute, Guvernul Poloniei a finalizat repatrierea a 100 de tone din rezerva de aur. În Ungaria, premierul Viktor Orban a decis să majoreze deţinerile de aur pentru a creşte securitatea rezervelor. Iar în Slovacia, fostul premier Robert Fico, care are şanse să revină la putere, a cerut Parlamentului să oblige Banca Centrală să repatrieze o parte din rezervele de aur care sunt păstrate în Marea Britanie.

Motivul? Potrivit lui Fico, uneori partenerii internaţionali te pot trăda, fostul premier citând un pact din 1938 convenit de Franţa, Marea Britanie, Italia şi Germania care i-a permis lui Adolf Hitler să anexeze o parte din Cehoslovacia şi, mai recent, refuzul Băncii Angliei de a returna Venezuelei o parte din rezervele sale de aur din cauza unor divergenţe politice.

"După Acordul de la Munchen nu mai poţi să ai încredere nici măcar în cei mai apropiaţi aliaţi. Vă garantez că dacă se va întâmpla ceva, nu vom vedea niciun singur gram din rezerva de aur. Haideţi să facem acest lucru cât mai rapid posibil", i-a îndemnat Fico pe parlamentarii slovaci referindu-se la repatrierea rezervelor de aur.

Aceste comentarii au fost făcute în pofida faptului că Marea Britanie este unul din aliaţii Slovaciei, ajutând ţara vecină să adere la Uniunea Europeană şi NATO. Potrivit lui Fico, Brexitul şi riscul unei crize economice globale pune aurul Slovaciei din Marea Britanie într-o situaţie periculoasă.

Aurul repatriat de Polonia a venit tot din Marea Britanie, însă în acest caz nu a fost vorba de o lipsă de încredere în Marea Britanie din partea guvernatorului Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski. În schimb, Glapinski a spus că prin repatrierea rezervei de aur autorităţile de la Varşovia au dorit să demonstreze cât de solidă este economia de 586 miliarde dolari a Poloniei, cea mai mare din Europa de Est. În ultimii doi ani, Polonia şi-a dublat rezervele de aur şi acum are cel mai mare stoc de metal preţios din regiune.

Citește și Cererea mondială de aur a crescut considerabil

Ungaria a fost şi ea un cumpărător activ de aur. Rezervele sale de aur au crescut de 10 ori în ultimul an. Liderul Serbiei, Aleksandar Vucic, a urmat exemplul Ungariei şi a cerut Băncii Centrale să îşi majoreze rezervele, care în luna octombrie a cumpărat deja nouă tone de aur. Săptămâna trecută, Vucic a apreciat că achiziţiile de aur ar trebui să continue "pentru că vedem în ce direcţie se îndreaptă criza la nivel mondial".

România a încercat şi ea să repatrieze o parte din rezervele sale de aur stocate în Marea Britanie însă aceste planuri au fost suspendate după schimbarea Guvernului. În opinia analiştilor, liderii din Europa de Est sunt interesaţi de mesajul pe care îl transmit alegătorilor rezervele consistente de metal preţios. "Aurul este un simbol. Atunci când statele achiziţionează aur, oamenii văd în acest lucru un semn de suveranitate economică", susţine Vuk Vukovic, economist din Zagreb.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel