Auto. Un sfert din JOBURI ar putea să DISPARĂ din cauza mașinilor electrice
Autor: Ciprian Dumitrache | 26 oct 2021 / 15:59
Trecerea la mașinile electrice ar putea însemna pentru Franța pierderea a 25% din locurile de muncă în domeniul producţiei auto, în condiţiile în care a doua economie europeană se chinuie să ţină pasul cu tranziţia rapidă la vehiculele electrice, transmite Bloomberg.

"Nu ne-am rezolvat încă problema de competitivitate", a spus marţi Luc Chatel, preşedintele organismului de lobby al industriei auto La Plateforme Automobile, aflat la o conferinţă organizată de industria auto, adăugând că asamblarea de automobile este semnificativ mai ieftină în Spania şi Europa de Est. "Stresul din bilanţurile contabile ale multor companii este foarte vizibil", a subliniat Luc Chatel.

Industria auto franceză, care reuneşte producătoriu precum Renault Peugeot, Citroen, ar putea vedea cum 100.000 din cele 400.000 de locuri de muncă ale sale vor fi pierdute în următorul deceniu, pe măsură ce se încheie era motoarelor cu ardere internă, susţine Luc Chatel, preşedintele organismului de lobby al industriei auto La Plateforme Automobile.

Chatel dă vina pentru acest lucru pe costurile ridicate de producţie şi susţine că Guvernul de la Paris va trebui să ajute constructorii de automobile şi producătorii de componente să facă faţă costurilor tranziţiei. La Plateforme Automobile estimează că întreaga industrie auto franceză va avea nevoie de aproximativ 17 miliarde de euro în următorii cinci ani.

Presiunile cu care se confruntă constructori auto precum Renault SA şi Stellantis NV, proprietarul mărcilor Peugeot şi Citroen, au fost scoase în evidenţă de datele care arată că automobilul electric Tesla Model 3 a fost cel mai vândut automobil din Europa în luna septembrie.


Fabrica Gigafactory, din Berlin

Prezent la aceeaşi conferinţă, directorul general de la Renault, Luca de Meo, a spus că în Franţa costurile cu mâna de lucru sunt cu 30% mai mari decât media europeană, iar costurile de producţie sunt cu o cincime mai mari. În următorii ani, Renault intenţionează să înceteze să mai producă vehicule la o uzină amplasată la marginea Parisului.

Citește și: Fenomenul Tesla Model 3. S-a întâmplat pentru prima dată în istorie

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care anul viitor va concura pentru un nou mandat, este interesat să arate alegătorilor că a oprit declinul industrial al Franţei. La începutul acestei luni, Macron a prezentat un plan în valoare de 30 de miliarde de euro care include printre obiective şi producţia a două milioane de vehicule electrice şi hibride în Franţa.

În paralel, grupul Renault, la care statul francez este cel mai mare acţionar, intenţionează să pună la punct un hub pentru producţia de vehicule electrice în nordul Franţei, care va include şi o uzină pentru producţia de baterii. Deşi Renault a promis că va produce 700.000 de vehicule în Franţa la mijlocul acestui deceniu, compania vrea să elimine totuşi 6.600 de locuri de muncă la ea acasă. În 2019, Renault a produs 686.000 de vehicule în Franţa, însă, în 2020, producţia internă s-a redus la 514.000 de unităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Începe parada mega-iahturilor la Monaco

În acest weekend Monaco va deborda de miliardari și...

Petrolul rusesc. UE negociază altă formulă de embargou

Țările Uniunii Europene negociază un acord pentru a...

Bani pentru firmele românilor din străinătate

Guvernul face eforturi pentru a-i readuce acasă și pe...

Ungaria, scandalizată de afirmația unui oficial ucrainean

Declaraţiile recente ale unui consilier din Ministerul...

Care sunt companiile care au plătit deja gazul în ruble

Unele companii din europa fac echilibristică pentru a...

Nouă reducere a vârstei de pensionare. Lege promulgată

După publicarea în Monitorul Oficial, prevederile legii...

Curs BNR 27 mai 2022. Evoluția leului. Aurul crește

Moneda naţională s-a depreciat, vineri, în raport cu...

ROBOR la 3 luni încheie o săptămnă de creștere, la 5,95%

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?