Air Moldova declarase vineri că speră să reia zborurile de la Chișinău la Moscova începând cu 1 octombrie.
Moldova a suspendat legăturile aeriene cu Rusia din cauza agresiunii asupra Ucrainei care a început la 24 februarie 2022, notează Reuters.
Air Moldova este compania aeriană națională a Republicii Moldova, cu sediul la Chișinău. Aceasta operează în principal servicii regulate și charter către destinații din Europa de la baza sa de la Aeroportul Internațional Chișinău.
UE a impus o interdicție generală de zbor pentru avioanele rusești decizie care a fost luată imediat după ce a fost declanșată invadarea Ucrainei.
"Închidem spațiul aerian al UE pentru avioanele deținute de ruși, înregistrate sau controlate de ruși", declara în februarie șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Toate aceste avioane, inclusiv avioanele private ale oligarhilor, nu vor putea de acum înainte să aterizeze, să decoleze sau să survoleze nicio țară din UE.
Avioanele rusești au fost, de asemenea, interzise în spațiul aerian al Regatului Unit.
Cea mai mare companie aeriană rusă, Aeroflot, a anunțat duminică, ca măsură de retorsiune, că va anula toate zborurile către destinații europene până la noi ordine.
Înainte de această decizie, țările europene și-au închis spațiul aerian una câte una. Germania a declarat că interdicția sa va dura trei luni.
Tablourile de plecare de pe aeroporturile Domodedovo și Sheremetyevo din Moscova arătau duminică zeci de anulări, inclusiv zboruri către Paris, Viena și Kaliningrad.
Compania aeriană rusă S7 Airlines a anunțat pe Facebook că va anula zborurile către multe dintre destinațiile sale europene până cel puțin la 13 martie.
Rusia a răspuns cu restricții de tip "tit-for-tat" la adresa țărilor care îi interzic zborurile.
Citește și: Acord din 1976 dintre RSR și URSS, suspendat de Guvernul României
În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul României a decis suspendarea ,,Acordului între Guvernul RS România și Guvernul URSS privind transporturile aeriene civile, semnat la București la 22.12.1976”.
În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis NOTAM prin care, începând cu ora 15:00, spațiul aerian al României a fost închis pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din țară, pentru aeronavele operatorilor înregistrați in Federația Rusă. Excepție de la această măsură fac zborurile umanitare și cele de urgență.
”România a început procedurile de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum și a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparțin companiilor din Federația Rusă”, a anunțat și Dan Cărbunaru la terminarea ședinței de sâmbătă de la Guvern și a adăugat că: ”Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile. De asemenea, România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internațională de Investiții (BII)”.
"Este o chestiune de zile până la înfrângerea Ucrainei", spune premierul bulgar Kiril Petkov
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki le-a cerut serviciilor sale să pregătească o decizie care va închide spaţiul aerian al acestei ţări pentru zborurile companiilor aeriene ruse, a anunţat el vineri pe Facebook, relatează AFP şi Reuters.
Acest plan urmează unei decizii similare, care a vizat compania naţională rusă Aeroflot, luată joi de Marea Britanie, în contextul atacului rus asupra Ucrainei. Rusia a reacţionat vineri interzicând survolul teritoriului său tuturor avioanelor cu legături cu Regatul Unit, inclusiv zborurile în tranzit.
"Am dispus pregătirea unei rezoluţii a consiliului de miniştri care va duce la închiderea spaţiului aerian al Poloniei pentru liniile aeriene ruse", a scris pe Facebook premierul Mateusz Morawiecki.
Un purtător de cuvânt al guvernului a precizat mai târziu pe Twitter că "interdicţia va intra în vigoare de la miezul nopţii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...