Este sau nu este bine să cumperi o locuință executată silit

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Licitație
Licitație
Atunci când se dorește cumpărarea unei locuințe fie pentru uzul propriu, fie cu scop investițional, se poate lua în considerare și varianta celor care sunt executate silit.

Față de o tranzacție „normală”, achiziția unui imobil în cadrul unei licitații presupune anumite particularități. Iată principalele sale avantaje și dezavantaje.

Avantajele cumpărării unei proprietăți executate silit

Primul avantaj este prețul redus. Aceste proprietăți aflate în executare silită au prețurile semnificativ reduse față de „media pieței” pentru proprietăți similare. Astfel, valoarea de pornire pentru o proprietate scoasă la licitație poate fi cu până la 50% mai mică decât suma rezultată în urma evaluării. Este evident că, ca și pentru consumatorul final, acesta reprezintă un important punct forte pentru un investitor. În plus, la încheierea unei asemenea tranzacții nu trebuie să plătești comision.

Al doilea avantaj este că se acceptă metode diferite de plată adică se acceptă finanțări prin modalități diferite. Astfel, executorii acceptă nu doar plata cu bani gheață, ci și prin credit ipotecar sau chiar prin intermediul unui împrumut de tip Prima Casă. La contractarea unui credit, în special de tip Prima Casă, trebuie să te asiguri însă că banii să fie virați vânzătorului în termen de 30 de zile prevăzut pentru plata integrală a imobilului după adjudecarea acestuia.

Dezavantajele cumpărării unei proprietăți executate silit

Proprietatea care este executată silit nu poate fi vizionată în prealabil. Cel mai mare dezavantaj al proprietăților executate silit este că, de cele mai multe ori, acestea nu pot fi vizionate (dat fiind că acestea sunt încă ocupate de către vehii proprietari); din acest motiv, chiar includerea în anunțuri a unor fotografii (mai ales de interior) cu astfel de proprietăți este dificilă. Totodată, există riscul ca proprietățile de acest tip să fie vandalizate însă, este puțin probabil ca daunele provocate de foștii proprietari să fie atât de mari încât să nu poată fi remediate printr-o investiție „normală” în renovare.

Un alt dezavantaj este birocrația. Acest lucru poate descuraja un cumpărător interesat de un imobil executat silit dat fiindcă crescută asociată acestui tip de tranzacție este una crescută. Astfel, pentru a putea participa la o licitație, trebuie să plătești cauțiunea de 10% din prețul de pornire afișat (și să depui, desigur, o cerere de participare). Însă în cazul în care nu ești câștigătorul licitației, această cauțiune îți va fi restituită în termen de aproximativ trei zile lucrătoare.

Cei care au reușit să câștige licitația, primesc un act de adjudecare, iar imobilul va fi înscris provizoriu în cartea funciară. Urmează o perioadă de o lună de zile pentru contestații, după care se eliberează o hotărâre judecătorească potrivit căreia actul de adjudecare poate fi intabulat. După încheierea licitației, noul proprietar are la dispoziție 30 de zile pentru a achita restul de 90% din prețul agreat pentru respectiva proprietate, scrie imobiliare.ro. Dacă plata integrală nu se va face în acest răstimp, vânzarea se va anula, iar cauțiunea de 10% se pierde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel