Avertisment din partea JPMorgan privind petrolul: Puneți-vă centurile de siguranță!

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Petrolier / Foto: Freepik
Petrolier / Foto: Freepik
Previziunile JPMorgan privind prețul petrolului nu sunt deloc încurajatoare.

Șeful departamentului de cercetare pentru acțiuni energetice din EMEA al JPMorgan, Christyan Malek, a avertizat vineri piețele că recenta creștere a prețului Brent ar putea continua până la 150 de dolari pe baril până în 2026, potrivit unui nou raport de cercetare.

Mai mulți catalizatori au stat la baza avertismentului privind prețul de 150 de dolari, inclusiv șocurile de capacitate, un superciclu energetic - și, bineînțeles, eforturile de a împinge lumea să se îndepărteze și mai mult de combustibilii fosili.

Cel mai recent, prețurile țițeiului au crescut pe fondul reducerilor de producție ale OPEC+, conduse în principal de Arabia Saudită, care a scos aproape de una singură de pe piață 1 milion de bpd, urmate de o interdicție a exporturilor de combustibil din partea Rusiei. Cererea crescută de țiței a făcut pereche cu restricțiile de aprovizionare, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la țiței și a contribuit la creșterea prețurilor de consum.

Vineri după-amiază, prețul Brent se tranzacționa în jurul valorii de 93,55 dolari, dar analistul JPMorgan se așteaptă la prețuri Brent între 90 și 110 dolari anul viitor și chiar mai mari în 2025.

"Puneți-vă centurile de siguranță. Va fi un superciclu foarte volatil", a declarat Malek vineri pentru Bloomberg, analistul avertizând asupra reducerilor de producție ale OPEC și a lipsei de investiții în noua producție de petrol.

JPMorgan a declarat în luna februarie a acestui an că este puțin probabil ca prețul petrolului să ajungă la 100 de dolari pe baril în acest an, cu excepția unor evenimente geopolitice majore care să zguduie piețele, avertizând că OPEC+ ar putea adăuga până la 400.000 de bpd la livrările globale, iar exporturile de petrol ale Rusiei ar putea să-și revină până la jumătatea acestui an. La momentul respectiv, JPMorgan estima o creștere a cererii din partea Chinei de 770.000 bpd - mai puțin decât estimau AIE și OPEC.

În prezent, JPMorgan consideră că dezechilibrul dintre cererea și oferta globală va fi de 1,1 milioane de bpd în 2025, dar va crește până la un deficit de 7,1 milioane de bpd în 2030, pe măsură ce cererea robustă continuă să se lovească de oferta limitată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...

Donald Trump / Foto: Casa Albă
BVB

Zboruri Wizz Air, relocate de pe Aeroportul Băneasa

Anunţ important pentru cei care urmează să călătorească...

Freepik.com
Freepik.com
Baterii / Foto: Freepik

ANRE a eliminat dubla taxare a energiei stocate

ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică...

Ilie Bolojan, discuţii cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal

Premierul României, Ilie Bolojan, a avut, marţi seară,...

Donald Trump
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu

pixel