Avertisment: Planul de redresare a UE cam bate pasul pe loc

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Euro / sursa foto: Freepik.com
Euro / sursa foto: Freepik.com
Este un semnal de alarmă tras de Curtea de Conturi a Uniunii Europene. 

Curtea de Conturi a Uniunii Europene este îngrijorată de încetinirea ritmului de implementare a planului de redresare post-Covid al UE și care amenință eficacitatea acestui proiect istoric în valoare de 800 de miliarde de euro.

Cea mai mare parte a planului constă în granturi și împrumuturi acordate țărilor membre ale Uniunii Europene și finanțate printr-un împrumut european comun în valoare totală de 724 de miliarde de euro, fond care a fost etichetat drept Facilitate de relansare și reziliență (FRR).

„Primii trei ani ai FRR au fost marcați de întârzieri în declocarea de fonduri și în punerea în aplicare a proiectelor”, subliniază Curtea de Conturi Europeană, într-un raport publicat luni.

Prin urmare, obiectivele sale, „și anume să ajute țările UE să se recupereze după pandemie și să devină mai rezistente, riscă să nu fie atinse”, avertizează aceeași instituție.

Recursul comun la acest împrumut comun, întruchipare a solidarității europene în fața crizei generate de pandemie, este un mecanism fără precedent decis în iulie 2020 după negocieri dificile pentru a depăși ostilitatea mai multor țări așa-zis frugale, conduse de Țările de Jos, care erau îngrijorate că trebuie să finanțeze cheltuielile țărilor din sudul Europei, mai puțin virtuoase. în opinia lor.

Banii împrumutați trebuie să permită modernizarea economiei europene pentru a consolida ecologia și tehnologia digitală. Trebuie să finanțeze renovarea termică a clădirilor, proiecte feroviare, stații de încărcare pentru vehicule electrice, rețelele de telecomunicații de mare viteză sau infrastructurile de stocare a datelor.

Țările din Sud sunt principalii beneficiari, cu Italia și Spania în primul rând. 

Mai puțin de o treime

Pentru a obține finanțarea planificată, cele 27 de state membre au trebuit să depună planuri naționale de investiții asociate reformelor structurale. Debursările, în etape, sunt condiționate de realizarea anumitor obiective.

Acest proces complex provoacă întârzieri. Până la sfârșitul anului 2023, țările UE au folosit mai puțin de o treime din fondurile planificate, potrivit raportului.

„Chiar dacă ritmul plăților de la Comisia Europeană se accelerează, statele membre ar putea fi în imposibilitatea de a apela sau de a utiliza fondurile la timp, ducând la bun sfârșit măsurile planificate înainte de expirarea” planului în august 2026 și, prin urmare, s-ar putea să nu” beneficiază de beneficiile economice și sociale așteptate”.

„Tragem un semnal de alarmă”, a spus Ivana Maletic, membrul Curții responsabil de audit. Ea se teme de „gâtuirile ce pot apărea pe drumul de acasă” cu un risc indus de „cheltuieli ineficiente”.

De asemenea, Curtea se teme că statele vor primi finanțare pentru proiectele care sunt în cele din urmă abandonate. „S-ar putea plăti sume substanțiale fără ca statele să le primească să finalizeze măsurile corespunzătoare”, estimează auditorii, amintind că nu este planificat niciun sistem de recuperare a fondurilor atunci când o țară nu a atins „jamele și țintele” planificate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel