Avertisment privind aprovizionarea cu gaze a Europei: Situația s-ar putea deteriora și mai mult

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Aprovizionarea cu gaze în UE este garantată, dar situația rămâne gravă, transmite Comisia Europeană.

Aprovizionarea cu gaze în UE este garantată, dar situația rămâne gravă, afirmă reprezentanții Comisiei Europene, potrivit CNN. Aprovizionarea cu gaze naturale în Uniunea Europeană este „garantată în prezent", dar situația „trebuie luată în serios", afirmă Comisia Europeană.

„Conform schimbului nostru cu autoritățile naționale, securitatea aprovizionării cu gaze în Germania și în UE este garantată în prezent. Intrările mai mici de gaze din Rusia pot fi compensate până în prezent", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru CNN. Cu toate acestea, „situația trebuie luată în serios", a adăugat reprezentantul CE.

„În acest stadiu, trebuie să fim conștienți de faptul că situația s-ar putea deteriora și mai mult. Declarațiile de alertă timpurie, care constituie primul nivel de avertizare prevăzut în Regulamentul SoS, au fost făcute de alte nouă state membre ale UE în ultimele luni, pe fondul utilizării continue de către Rusia a livrărilor sale de gaze ca instrument de șantaj", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Acest lucru survine în contextul în care Germania a ridicat din nou joi nivelul de alertă privind livrările de gaze, după ce anterior declarase nivelul de alertă timpurie. Potrivit Comisiei Europene, Germania a discutat situația cu Comisia, iar această măsură face parte din acțiunea coordonată a UE în această privință.

„Riscul unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaze este acum mai real ca niciodată. De aceea, adoptarea regulamentului privind stocarea gazelor, împreună cu alte măsuri de pregătire, este atât de importantă în acest moment", a declarat joi vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, transmite Mediafax.

 

Citeşte şi: Germania riscă recesiunea pe măsură ce criza gazelor rusești se adâncește

 

Statele Uniunii Europene, de la Marea Baltică, în nord, până la Marea Adriatică, în sud, au schițat măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare, după ce invazia Rusiei în Ucraina a plasat energia în centrul unei bătălii economice între Moscova și Occident.

UE se baza pe Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze înainte de război - ajungând până la 55% în cazul Germaniei - lăsând un gol imens de umplut pe o piață globală a gazelor, scrie Reuters.

Ca răspuns, unele țări au anulat temporar planurile de închidere a centralelor electrice pe cărbune.

Prețurile globale la gaze au crescut vertiginos, ceea ce a dus la o inflație și mai mare și a creat probleme mai mari pentru factorii de decizie politică care încearcă să tragă Europa înapoi de pe marginea unei prăpăstii economice.

Asociația industrială germană BDI și-a redus marți prognoza de creștere economică pentru 2022 la 1,5%, revizuind-o în scădere de la 3,5% cât se aștepta înainte de război. Aceasta a declarat că o oprire a livrărilor de gaz rusesc ar face inevitabilă recesiunea.

Gazul rusesc este în continuare pompat prin Ucraina, dar la o rată redusă, iar conducta Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică, o rută vitală de aprovizionare a Germaniei, funcționează la o capacitate de doar 40%, ceea ce, potrivit Moscovei, se datorează faptului că sancțiunile occidentale împiedică reparațiile. Europa spune că acesta este un pretext pentru a reduce fluxurile.

Încetinirea a îngreunat eforturile Europei de a umple din nou instalațiile de stocare, care sunt acum pline în proporție de 55%, pentru a îndeplini un obiectiv la nivelul UE de 80% până în octombrie și 90% până în noiembrie, un nivel care ar ajuta blocul să treacă iarna dacă aprovizionarea ar fi perturbată în continuare.

Ministrul italian al tranziției ecologice, Roberto Cingolani, a declarat că Italia trebuie să își accelereze eforturile de reumplere, iar Roma trebuie să analizeze modul în care să ajute companiile să finanțeze achizițiile de gaze pentru depozitare.

O sursă guvernamentală italiană a declarat că o garanție de stat este o opțiune potențială pentru a ajuta la reducerea costului de finanțare.

"În prezent, gazul este atât de scump încât operatorii nu pot investi bani în el", a spus Cingolani.

Prețul de referință al gazului pentru Europa se tranzacționa marți în jurul valorii de 126 de euro (133 de dolari) pe megawatt oră (MWh), sub vârful din acest an de 335 de euro, dar în continuare cu peste 300% mai mare decât în urmă cu un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...


pixel