Avertismentul asigurătorilor: 70% dintre români locuiesc în zone cu risc seismic moderat sau ridicat
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cladiri cu risc seismic
Cladiri cu risc seismic
În preajma zilei de 4 martie toată lumea începe să vorbească despre cutremurul din 1977 însă după ce trece această zi toată lumea revine la ”business as usual”, politicienii sunt din nou ocupați cu ceea ce îi preocupă doar pe ei și numai în funcție de moment. În acest an este vorba despre campanie electorală și alegeri, nimic altceva nu mai există.

Asigurătorii au atras atenția asupra gravității situației, prespectiv a stării precare în care se află o sumedenie de clădiri

La 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977, care a lăsat în urmă peste 1.500 de morți și 11.000 de răniți, românii rămân preocupați de amenințarea seismică, potrivit unui sondaj realizat de IRES la solicitarea UNSAR.

Însă printre românii preocupați de siguranță în caz de cutremur nu se numără și clasa politică care este neglijează complet amenințarea unui cutremur despre care știm cu toții că va veni.

Conform cercetării, peste jumătate dintre cetățenii români se tem că un cutremur sau un incendiu ar putea afecta locuința lor. Cu toate acestea, doar 20% dintre români au asigurat propriile locuințe, ceea ce reprezintă o cifră alarmant de mică în comparație cu media europeană de aproximativ 65%.

Citește și: Cum va face față România unui nou cutremur major. Mircea Coșea este pesimist

În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au plătit despăgubiri în valoare de peste 119,2 milioane de lei în temeiul polițelor de asigurare pentru locuințe. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă, cu 61%, față de aceeași perioadă a anului 2022, când suma achitată a fost de 74,1 milioane de lei.

Alexandru Ciuncan, Președinte & Director General al UNSAR, a subliniat importanța asigurării locuințelor în fața riscurilor dezastruoase, având în vedere că 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic ridicat sau moderat, adică aproape 70% din populație, conform datelor Institutului Național de Statistică.

În cazul producerii unui cutremur similar cu cel din 1977, costurile cu pagubele directe ar putea ajunge la 7-11 miliarde de euro, cu pierderi economice ce ar depăși 25 de miliarde de euro. În această situație, Alina Bărbulescu, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR, a subliniat necesitatea informării și apelării la soluții complete de asigurare pentru protejarea locuințelor.

"Cu doar 1 din 10 români pregătit financiar în cazul unui dezastru care i-ar afecta locuința, este esențial să ne informăm și să apelăm la soluții complete de asigurare prin care să ne protejăm locuințele", a conchis Alina Bărbulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel