Fitch Ratings confirmă ratingul României, dar ne avertizează. Care sunt consecințele
Rating susţinut de apartenenţa...
"Păstrarea macrostabilităţii, a echilibrului intern, este esenţială. Trebuie să avem grijă de ea, de macrostabilitate, ca de lumina ochilor, întrucât din aceasta derivă şi sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltării noastre şi parcursul în cadrul Uniunii Europene. Nu există alternativă validă pe termen lung la politicile macroeconomice coerente. Dacă nu păstrăm coerenţa, mai devreme sau mai târziu vom plăti ca ţară", a spus Mugur Isărescu.
Acesta a menţionat că termenul 'sustenabilitate' era acum 20 de ani unul tehnic, de specialitate, însă a fost introdus în limbajul curent, deşi nu este uşor de explicat.
Isărescu a afirmat că măsurile şi stimulentele necorelate pot accentua vulnerabilităţile în economie, mai ales în situaţia unor ţări aflate în plin proces de transformare, de recuperare a decalajelor, de convergenţă reală.
Atenție la formulări
De asemenea, guvernatorul a subliniat importanţa comunicării şi a precizat că BNR este atentă la acest aspect. În acest context, el a făcut referire la titluri din presă în care se regăsesc formulări precum "Banca centrală a inundat piaţa cu lichidităţi" sau "Băncile comerciale au luat cât le-a dat BNR".
"Ar trebui să explicaţi ce înseamnă o licitaţie cu limită de sumă şi ce înseamnă o licitaţie fără limită de sumă. Pare să fie acelaşi lucru. Până acum, am avut numai licitaţii fără limită de sumă. Deci, nu băncile comerciale au luat cât le-am dat noi, ele au luat cât au vrut ele, cât au avut nevoie, că nu le-am pus nicio limită de sumă. Păi, dacă o ţineţi aşa, când o să punem o limită de sumă şi e posibil să punem o limită de sumă cândva, din anumite considerente, cum o să mai explicaţi deosebirea?", a afirmat Isărescu.
Trei coordonate hotărâtoare
Totodată, acesta a spus că decidenţii şi publicul larg trebuie să înţeleagă faptul că politica monetară nu poate fi unicul răspuns şi nu poate soluţiona aspecte şi probleme importante ce ţin însă în mod direct de alte paliere ale politicilor macroeconomice.
"Consider că astăzi, în economie, există trei coordonate hotărâtoare pentru canalul comunicării, care a devenit tot mai important în ceea ce priveşte politicile economice... Cele trei coordonate hotărâtoare la care făceam referire sunt, în opinia mea: 1 - informaţiile de calitate produse corect şi constant, 2 - comunicarea publică în forme raţionale, la obiect şi 3 - viziunea corectă, coerentă, în care ideile sunt utilizate în proiecte concrete", a mai spus Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rating susţinut de apartenenţa...
Declinul social-democraților...
Guvernul s-a decis în privința...
Donald Trump a câștigat...
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...
Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...
Anunțul a fost făcut de...
Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...
Suma totală depășește 130 de milioane de dolari.
Buget record pentru apărare.
Un demers care vizează bateriile.
Creșteri semnificative pentru...
Donald Trump și administrația...