Ce se întâmplă cu ratele românilor. Avertismentul unui bancher: Dobânzile VOR CREŞTE

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Anunt despre rate
Anunt despre rate
Un bancher anunţă că dobânzile, în România, vor creşte.

Semnalele date de Banca Naţională privind creşterea dobânzii de politică monetară chiar înainte de război încep să-şi arate efectele şi în dobânzile pe care le practică băncile, a spus Radu Gheţea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank.

„Am văzut deja că băncile au început să ridice dobânzile oferite la depozite, nu nu­mai pentru a-i calma pe cei care doresc să-şi retragă banii şi să şi-i ţină la saltea. Credeam că nu vom mai ajunge să vorbim des­pre aşa ceva, despre banii la saltea. Dobânzile vor creşte, e normal. Semnalele date de Banca Naţională privind creşterea dobânzii de politică monetară chiar înainte de război încep să-şi arate efectele şi în dobânzile pe care le practică băncile. Am văzut că se apropie de 4% pe an la lei, este în corelare strânsă cu ce se întâmplă şi la do­bânzile la tit­lurile de stat, de 4,50% pe un an. Sunt con­vins că vor mai creşte şi acolo“, a spus Radu Gheţea la emisiunea de business ZF Live, transmite Mediafax.

Ghețea spune că probabil că în acest an vom asista şi la cursuri de peste 5 lei. „Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, eu eram convins că în 2022 vom avea tot un curs sub 5 lei, dar acum nu este prea simplu să ţii un curs sub 5 lei când preţul petrolului s-a dus unde s-a dus, când energia costă foarte mult şi când ai la câteva sute de kilometri un conflict armat de o astfel de magnitudine“, a spus Gheţea.

 

Citeşte şi: Suciu (BNR) despre inflație: Sunt multe necunoscute

 

Banca Centrală lucrează la noile estimări cu privire la inflaţie, dar sunt multe necunoscute dincolo de preţul petrolului, în consecinţă probabil că estimarea noastră de două cifre rămâne una validă pentru luna aprilie, a declarat, miercuri, oficialul.

"Din păcate, situaţia este foarte dinamică. E greu de făcut o estimare. La Banca Centrală se lucrează acum la noile estimări, dar sunt multe necunoscute. Dincolo de preţul petrolului, care e poate cea mai mare necunoscută în acest moment, sunt şi elementele de preţ la energie, plafonări - sunt sau nu sunt, cum se aplică, faptul că aceste plafonări nu vor fi o măsură constantă şi vor fi măsuri adoptate de la o lună la alta...Va fi foarte greu să facem prognoze pentru inflaţia care va urma. Complică foarte mult capacitatea de prognozare, pentru că prognozele noastre sunt pe durată medie de timp, dacă nu lungă. E greu să faci prognoze pe durate medii cu date fundamentale care se schimbă de la o lună la alta, pentru că ponderea în inflaţie a preţurilor la energie şi carburant e undeva la 80%. Deci, cea mai mare parte din indice este grevată de multe, multe elemente de incertitudine. În aprilie, Banca Centrală a estimat o inflaţie care să ajungă la două cifre în cazul în care efectele măsurilor de plafonare nu sunt resimţite considerabil. De atunci, însă, a mai apărut un fenomen - anume creşterea preţului la combustibil care, iată, pune presiune suplimentară. Deci, pe de o parte, ce se câştigă cu plafonarea se pierde cu preţul la energie. În consecinţă, probabil că estimarea noastră de două cifre rămâne una validă pentru luna aprilie", a susţinut Suciu, la Digi 24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel