COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
BOK este în căutarea unui partener printr-un proces deschis de licitaţie pentru a analiza modalităţile practice pentru lansarea în mediul de testare a CBDC, primul astfel de pas explorator în a patra economie asiatică.
Eforturile oficialilor de la Seul vin pe fondul schimbărilor modului de operare din sectorul financiar, în urma extinderii tranzacţiilor cu bitcoin şi alte criptomonede.
Băncile centrale din China până în Marea Britanie şi Suedia caută să dezvolte monedele digitale pentru a-şi moderniza sistemele lor financiare, ca răspuns la declinul folosirii numerarului şi ca un mod de a accelera plăţile interne şi externe, încercând să evite ameninţarea criptomonedelor.
Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) a publicat un studiu care arată că băncile centrale reprezentând o cincime din populaţia globului vor emite probabil propriile monede digitale în următorii trei ani.
"Ponderea tranzacţiilor în numerar scade semnificativ. Măsurile pe care le luăm acum vizează pregătirea pentru schimbările din sistemul de plată, care se modifică rapid", a afirmat un purtător de cuvânt al BOK.
Platforma va include simulări ale băncilor comerciale şi se vor încerca plăţi prin intermediul telefoanelor mobile, transferarea de fonduri şi realizarea de depozite bancare, a informat Banca Centrală a Coreei de Sud.
Programul pilot se va desfăşura în perioada august - decembrie 2021 şi ar putea fi extins şi în 2022.
Luna trecută, Banca Angliei (BoE) şi Trezoreria britanică au anunţat înfiinţarea unui grup operativ pentru a explora posibilitatea unei monede digitale bancare centrale, denumite "Britcoin".
Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a explicat că grupul operativ ar urma să abordeze unele din provocările create de criptomonede, cum ar fi bitcoin.
"Înfiinţăm un grup operativ între Banca Angliei şi Trezoreria britanică pentru a coordona activităţile experimentale privind o potenţială monedă digitală bancară centrală (CBDC)", a afirmat Sunak la o conferinţă a industriei financiare. Curând după aceea, el a răspuns cu un singur cuvânt - "Britcoin" - la mesajul de pe Twitter al Trezoreriei, care anunţa înfiinţarea grupului operativ.
Banca Angliei a precizat că o versiune digitală a lirei sterline nu va înlocui nici numerarul şi nici actualele conturi bancare.
Grupul operativ va analiza riscurile şi oportunităţile implicate de crearea monedei digitale emise de Banca Angliei şi va monitoriza evoluţii pe plan extern, "pentru a se asigura că Marea Britanie rămâne în fruntea inovării globale".
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...