Banca Centrală a Poloniei, cu gândul la noi reduceri de dobândă
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Nu se va ajunge pe teren negativ
Nu se va ajunge pe teren negativ
Banca centrală a Poloniei ar putea decide noi reduceri ale dobânzii de bază în a doua jumătate a acestui an, deoarece pagubele provocate economiei de pandemia de coronavirus ar putea fi mai grave decât prognozează guvernului, a declarat Grazyna Ancyparowicz, membru în comitetul de politică monetară, transmite Reuters.

Pentru a susţine economia, Banca centrală a Poloniei a redus dobânda de politică monetară, atât în luna martie cât şi în luna aprilie, iar în prezent costul creditului este la un minim record de 0,5%.

"Nu exclud posibilitatea unor noi reduceri de dobândă în acest an dar nu se va ajunge în teritoriul negativ. Cred că acest lucru nu se va întâmpla la următoarea şedinţă ci mai degrabă în a doua jumătate a anului", a declarat Ancyparowicz. "În opinia mea, ar putea fi nevoie de noi reduceri deoarece ce este mai rău este în faţa noastră. Pentru Polonia, un an de criză va fi în principal 2021", a adăugat Ancyparowicz.

Următoarea şedinţă a comitetului de politică monetară de la Banca centrală a Poloniei este programată pentru data de 28 mai. Cele mai recente date statistice arată că Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală, a fost afectată puternic de pandemia de coronavirus, încrederea investitorilor atingând un minim istoric în luna aprilie.

Ancyparowicz a apreciat că prognoza guvernului, referitoare la o contracţie de 4% a PIB în acest an, este mult prea optimistă. "Dacă vom avea un astfel de declin ar însemna că suntem foarte norocoşi....Personal am o atitudine mai degrabă pesimistă cu privire la acest an. După părerea mea, în acest an contracţia PIB-ului Poloniei va fi mult mai gravă decât se preconiza iniţial. Haideţi să aşteptăm să vedem care vor fi prognozele din luna iulie ale Băncii centrale, dar eu cred că nu vor fi unele optimiste", a spus oficialul Băncii Centrale.

Citește și Relaxare. Cum au procedat ALȚII cu restaurantele, cafenelele și restul

Ancyparowicz a avertizat că revenirea pentru IMM-uri, care sunt responsabile pentru o parte importantă din PIb-ul Poloniei, nu va fi uşoară, în pofida ajutorului pe care îl primesc de la guvern. Autorităţile poloneze au alocat peste 100 miliarde zloţi (23,99 miliarde dolari) pentru a ajuta companiile afectate de pandemia de coronavirus. "Cu siguranţă aceasta nu este o criză care nu poate fi rezolvată în trei luni. După părerea mea, anul viitor va fi unul de recesiune în Polonia, sau de creştere economică foarte scăzută, şi acest lucru va fi valabil nu numai în Polonia", a apreciat Ancyparowicz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel