Cifra cifrei: 13.481 de firme au pus lacătul pe ușă în România
Această tendință reflectă...
Banca Centrală a Rusiei a dat asigurări că "are instrumentele şi resursele necesare pentru a menţine stabilitatea financiară şi a asigura continuitatea operaţională a sectorului financiar". Instituţia financiară are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari.
Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis sâmbătă îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.
Din cauza temerilor privind sancţiunile internaţionale, Banca Centrală a Rusiei a fost forţată vineri să majoreze sumele de bani cu care sunt aprovizionate ATM-urile, cererea pentru numerar ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2020.
În urma sancţiunilor, Banca Rusiei nu va mai putea vinde active peste hotare pentru a sprijini propriile bănci şi companii. Analiştii de pe pieţele financiare estimează că rubla se va deprecia şi mai mult luni, iar ruşii ar putea să-şi retragă banii din bănci.
"Noile sancţiuni vor provoca probabil pagube semnificative sistemului bancar şi economiei ruse, ceea ce va exacerba probabil retragerile masive de la bancomate şi din depozitele bancare şi va duce la scăderea rezervelor", a apreciat Clay Lowery, vicepreşedinte executiv la Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar.
Însă, duminică, Banca Centrală a Rusiei a insistat că "sistemul bancar rus este stabil, are suficient capital şi lichidităţi pentru a funcţiona fără dificultăţi în orice situaţie".
"Toate fondurile clienţilor din conturi sunt în siguranţă şi sunt disponibile oricând", au dat asigurări reprezentanţii băncii. Pentru plăţile pe teritoriul ţării, instituţia a anunţat că va folosi propria sa reţea, numită STFS (sistem de transfer de mesagerie financiară), informează Agerpres.
Se prevede primul faliment al unei bănci ruseşti, urmare a declanşării de către Vladimir Putin a atacului asupra Ucrainei. Banca Centrală Europeană (BCE) a constatat luni "falimentul sau falimentul probabil" al filialei europene a băncii ruseşti Sberbank, printre cele mai mari din Rusia, ca urmare a retragerilor "semnificative" de depozite din cauza conflictului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse de ţările occidentale, informează AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...