Miercuri, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (Federal Open Market Committee - FOMC) al băncii centrale americane a votat în unanimitate majorarea ratei de referință cu o jumătate de punct procentual. Fed va începe să permită ca deținerile sale de titluri de Trezorerie și de titluri garantate cu ipoteci să se reducă în iunie, într-un ritm lunar inițial combinat de 47,5 miliarde de dolari, urmând ca în decurs de trei luni să crească până la 95 de miliarde de dolari.
"Comitetul este extrem de atent la riscurile inflaționiste", a afirmat Fed în declarație, adăugând o referire la blocajele legate de Covid în China care "sunt susceptibile să exacerbeze întreruperile din lanțul de aprovizionare". Acest lucru se adaugă invaziei Rusiei în Ucraina și evenimentelor conexe, care "creează o presiune suplimentară de creștere asupra inflației și este posibil să cântărească activitatea economică".
Președintele Fed, Jerome Powell, va informa reporterii la ora 14:30 la Washington, marcând prima sa conferință de presă în persoană în mai bine de doi ani, iar investitorii vor fi atenți la indicii privind nivelul la care Fed este pregătită să majoreze ratele pentru a răci presiunile asupra prețurilor.
Majorarea țintei FOMC pentru rata fondurilor federale, la un interval cuprins între 0,75% și 1%, vine după o majorare de un sfert de punct în martie, care a pus capăt la doi ani de rate apropiate de zero, pentru a ajuta la amortizarea economiei americane împotriva loviturii inițiale date de Covid-19.
Factorii de decizie politică, care și-au semnalat pe scară largă intenția de a intensifica ritmul de creștere a ratelor, încearcă să frâneze cea mai fierbinte inflație de la începutul anilor 1980, când președintele de atunci, Paul Volcker, a majorat drastic ratele și a zdrobit economia în acest proces. Aceștia speră ca de data aceasta, combinația dintre costurile mai mari ale împrumuturilor și un bilanț în scădere să asigure o aterizare ușoară care să evite recesiunea și, în același timp, să domolească inflația.
Indicele de preț al cheltuielilor de consum personal, indicatorul preferat al Fed, a crescut cu 6,6% în anul până în martie, mai mult decât triplul obiectivului băncii centrale - și un număr tot mai mare de critici spun că banca centrală a așteptat prea mult timp pentru a putea stopa inflația fără a provoca o recesiune. Powell însuși a declarat chiar în fața Congresului la începutul lunii martie: "Privind retrospectiv, putem spune că ar fi trebuit să acționăm mai devreme".
Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că FOMC va opta pentru o creștere și mai mare a ratei, de trei sferturi de punct procentual, la următoarea ședință din iunie - ceea ce ar reprezenta cea mai mare creștere unică din 1994 încoace. Mai mulți oficiali și-au exprimat în ultimele săptămâni dorința de a aduce "rapid" rata fondurilor federale la aproximativ 2,5% până la sfârșitul anului, un nivel pe care îl consideră aproximativ "neutru" pentru economia americană.
Declarația a repetat un limbaj anterior, care spunea: "cu o întărire adecvată a orientării politicii monetare, comitetul se așteaptă ca inflația să revină la obiectivul de 2%, iar piața muncii să rămână puternică". În plus, a reiterat că Fed "anticipează că vor fi adecvate creșteri continue în intervalul țintă".
Oficialii au decis să înceapă să reducă bilanțul de 8.900 de miliarde de dolari al Fed începând cu 1 iunie, într-un ritm de 30 de miliarde de dolari în titluri de Trezorerie și 17,5 miliarde de dolari în titluri garantate cu ipoteci pe lună, intensificându-se în trei luni la 60 de miliarde de dolari și, respectiv, 35 de miliarde de dolari. Bilanțul bilanțului a crescut în mărime pe măsură ce Fed a cumpărat în mod agresiv titluri de valoare pentru a calma panica de pe piețele financiare și pentru a menține costurile de împrumut scăzute pe măsură ce pandemia se răspândea.
Fed a precizat miercuri că "pentru a asigura o tranziție lină, comitetul intenționează să încetinească și apoi să oprească scăderea dimensiunii bilanțului atunci când soldurile rezervelor sunt ceva mai mari decât nivelul pe care îl judecă ca fiind în concordanță cu rezervele ample".
Powell a declarat Congresului, la începutul lunii martie, că procesul va dura aproximativ trei ani, ceea ce implică reduceri de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari.
Așteptările pieței pentru o serie de majorări ale ratelor dobânzilor au împins deja în sus costurile de împrumut și au început să limiteze cererea în industriile sensibile la rate, cum ar fi piața imobiliară. Randamentul titlului de referință al Trezoreriei pe 10 ani a urcat la 3% în această săptămână, pentru prima dată din 2018.
Oficialii trebuie, de asemenea, să calibreze consecințele invaziei Rusiei în Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente, chiar dacă blocajele Covid în China adaugă noi tensiuni asupra lanțurilor de aprovizionare și riscuri de scădere a creșterii globale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...