Banca Centrală a Turciei anticipează o inflaţie de 23,5% în 2018

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Centrală a Turciei şi-a majorat, miercuri, în mod semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, şi totodată a promis că va continua să înăsprească politica monetară dacă va fi nevoie, transmite Reuters. 

Lira turcească s-a depreciat cu aproape o treime în raport cu dolarul în acest an, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a preţului alimentelor şi combustibililor, investitorii fiind îngrijoraţi cu privire la efectele asupra economiei reale şi sectorului bancar. 

Guvernatorul Murat Cetinkaya a anunţat miercuri că Banca Centrală a Turciei a decis să îşi majoreze prognoza de inflaţie pentru 2018 până la 23,5%, de la 13,4%, iar cea pentru 2019 la 15,2%, de la 9,3%. De asemenea, a fost majorată şi prognoza de inflaţie pentru 2020 până la 9,5%, de la 6,7% cât se estima în precedentul raport privind inflaţia. 

"Plecând de la ipoteza unei politici monetare stricte şi a unei coordonări sporite a politicilor concentrate pe reducerea inflaţiei, se estimează că inflaţia va reveni treptat la nivelul ţintă", a declarat Murat Cetinkaya cu ocazia prezentării raportului trimestrial de inflaţie. 

Banca Centrală a Turciei a avut mult timp o ţintă de inflaţie de 5% iar Cetinkaya a anunţat că va continua să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a reduce inflaţia adăugând că noi decizii de înăsprire a politicii monetare vor fi adoptate dacă va fi nevoie. 

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a decis să menţină dobânda de referinţă la 24%, după o majorare cu 625 de puncte de bază în luna septembrie. Însă, în condiţiile în care luna trecută rata anuală a inflaţiei a ajuns la 24,52%, economiştii susţin că Banca Centrală a Turciei practică o dobândă de referinţă reală (care ţine cont de majorările de preţuri) în teritoriul negativ. 

Dacă anul trecut economia Turciei a înregistrat un avans de 7,4%, cel mai puternic ritm de creştere din G20, pentru acest an Guvernul de la Ankara mizează pe un avans de 3,8%, urmat de un avans de 2,3% anul viitor. Însă Fondul Monetar Internaţional este mai pesimist şi mizează pe o creştere de 3,5% în acest an, urmată de o creştere de 0,4% în 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Foto: Freepik.com
Eolian
Canalul de Suez / FOTO: Wikipedia

Egiptenii așteaptă ca navele să revină pe Canalul de Suez

Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...

Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă

pixel