Banca Centrală a Ucrainei se pregătește pentru ce este mai rău

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Centrală a Ucrainei, gata să funcționeze în orice scenariu
Banca Centrală a Ucrainei, gata să funcționeze în orice scenariu
Banca Centrală a Ucrainei a anunțat duminică că pregătește sistemul bancar al țării pentru a funcționa în condiții de urgență din cauza unor posibile pene de curent.

"Se are în vedere asigurarea viabilității a 14 bănci de importanță sistemică ale țării. În caz de necesitate absolută, Banca Națională va asigura în primul rând activitățile vitale ale băncilor de stat", a precizat instituția pe aplicația de mesagerie Telegram.

Rusia a atacat în mod sistematic sectorul energetic al Ucrainei, provocând întreruperi de energie electrică în mare parte din țară.

Aflat la summitul G20 ce și-a deschis astăzi lucrările în Indonezia, la Bali, șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, care-l reprezintă pe președintele Vladimir Putin, rămas acasă, la Kremlin, de teamă să nu-i fie doborât avionul sau împins din greșeală pe scări, a declarat că Occidentul "militarizează" Asia de Sud-Est în încercarea de a limita interesele rusești și chinezești în regiune, pregătind terenul pentru o confruntare între Rusia și liderii occidentali la summitul G20 de la Bali.

Se așteaptă ca Ucraina să domine discuțiile de la summitul G20, liderii occidentali urmând probabil să confrunte public Rusia și să împingă țări precum China și India - care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la război - să critice acțiunile Moscovei.

În cadrul unei conferințe de presă după summitul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (Asean) de la Phnom Penh, Serghei Lavrov a criticat Statele Unite pentru acțiunile sale în regiune, care este considerată o potențială arenă geopolitică strategică în următoarele decenii.

"Statele Unite și aliații lor din NATO încearcă să controleze acest spațiu", a declarat ministrul rus de externe pentru reporteri.

Potrivit lui Serghei Lavrov, strategia Indo-Pacific a lui Joe Biden ar fi o încercare de a ocoli "structurile incluzive" de cooperare regională și ar implica "militarizarea acestei regiuni cu scopul evident de a conține China (...) și interesele rusești în Asia-Pacific"

Joe Biden le-a spus liderilor din Asia de Sud-Est că Washingtonul s-a angajat să construiască o regiune Indo-Pacific "liberă și deschisă, stabilă și prosperă, rezistentă și sigură", subliniind totodată un parteneriat strategic cuprinzător între SUA și regiune.

Nici SUA și nici Rusia nu sunt membre ale Asean, un grup de 10 țări din Asia de Sud-Est, dar mai mulți lideri din alte regiuni au participat la discuții înaintea summitului G20 de săptămâna viitoare de la Bali. Rusia a căutat legături economice, politice și de securitate mai strânse cu Asia de când Occidentul a impus sancțiuni fără precedent Moscovei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.

Citește și Joe Biden pleacă liniștit la întâlnirea cu Xi Jinping

"Mă simt bine şi aştept cu nerăbdare următorii doi ani", a declarat Joe Biden la Phnom Penh, unde participă la summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Biden a sunat-o pe Catherine Cortez Masto pentru a o felicita şi a vorbit, de asemenea, cu Chuck Schumer, liderul majorităţii democrate din Senat, a indicat Casa Albă. Preşedintele a menţionat că atenţia se îndreaptă acum către statul Georgia, unde un tur de scrutin din 6 decembrie va decide cu privire la obţinerea unui loc în Senat.

Partidul Democrat a câştigat sâmbătă, potrivit presei americane, locul care îi lipsea pentru a-şi menţine controlul în Senat, o victorie decisivă pentru continuarea preşedinţiei lui Joe Biden.

La patru zile după alegerile dezamăgitoare de la jumătatea mandatului pentru republicani, senatoarea democrată Catherine Cortez Masto a fost declarată câştigătoare în statul-cheie Nevada în faţa unui candidat Adam Laxalt, susţinut de fostul preşedinte american Donald Trump, potrivit estimărilor unor canale de televiziune americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel