Banca Centrală Europenă atrage atenția asupra riscurilor pe care le aduce îmbătrânirea populației
Autor: DCBusiness Team | 17 oct 2018, 19:34
Îmbătrânirea populaţiei Europei riscă să antreneze recesiuni mai lungi şi reveniri mai slabe, ceea ce ar ridica noi constrângeri în materie de politică monetară, a avertizat miercuri economistul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), Peter Praet, informează Reuters. 

Evoluţiile demografice din Europa au dus deja la diminuarea ratei dobânzilor, ceea ce a privat BCE de o parte din puterea sa de foc convenţională şi a făcut mai dificil atingerea obiectivului său de inflaţie, a explicat Peter Praet într-o conferinţă organizată la Madrid. 

Obiectivul BCE este o inflaţie mai mică dar apropiată de 2% însă acest obiectiv nu a mai fost atins în ultimii cinci ani şi nici nu ar urma să fie atins în acest deceniu, ceea ce sugerează că politica monetară şi-a pierdut o parte din putere chiar dacă BCE a adoptat măsuri excepţionale pentru a stimula economia. 

"Ar trebui să fim prudenţi cu privire la plasarea unei mari poveri pe băncile centrale pentru ca acestea să introducă instrumente cu care să răspundă la probleme care sunt provocate de ineficienţe structurale economice şi financiare", a spus Praet. Acesta a subliniat că dacă până acum instrumentele neconvenţionale de politică monetară au fost eficiente, aşa-numită dobânda neutră a scăzut semnificativ pe măsură ce îmbătrânirea populaţiei a dus la creşterea economiilor, o mai mică creştere a productivităţii şi o creştere a proporţiei pensionarilor în raport cu muncitorii activi. 

"Recesiunile ar putea să dureze mai mult iar fazele de revenire ar putea fi mai lente şi puţin profunde, cu un risc mai mare de ratare a obiectivului", a spus Peter Praet. Potrivit acestuia printre soluţiile posibile se numără majorarea vârstei de pensionare şi politici care să încurajeze participarea la forţa de muncă, de exemplu printr-o mobilitate crescută sau programe de pregătire profesională. De asemenea, oficialul BCE a făcut un apel pentru politici care să relanseze creşterea productivităţii, în special prin extinderea măsurilor care există deja la ansamblul zonei euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Zi nefastă pentru Bursa de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe aproape...

Banca Mondială: Redresarea economică a fost inegală

Şocurile provocate de pandemia de COVID-19 şi invadarea...

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat...

Programul Digitalizarea IMM-urilor. Află toate detaliile

Programul Digitalizare IMM-uri 2022.

Curs BNR. Dolarul scade sub 5 lei. Leul prinde puteri

Moneda naţională s-a apreciat, miercuri, în raport cu...

45% dintre angajații români își caută un nou job

Conform unui recent sondaj 45% dintre salariații din...

Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii

În actuala criză, și de fapt ca în orice criză, cei mai...

Plafonare temporară a prețului la gaze, o variantă pentru UE

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare...

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita,...

Crossuri externe