Banca Japoniei a injectat 6,6 miliarde de euro pentru a lupta împotriva Covid-19
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ministerul Apărării al Japoniei are un nou buget-RECORD
Ministerul Apărării al Japoniei are un nou buget-RECORD
Banca Japoniei (BoJ) a realizat vineri o injecţie în sistemul financiar de 700 miliarde de yeni (5,918 miliarde de euro/ 6,631 miliarde de dolari) prin achiziţionarea de bonduri suverane, pentru a atenua volatilitatea de pe pieţe, determinată de pandemia de coronavirus, relatează agenţia EFE.

Banca Centrală niponă a efectuat acest aport masiv de lichiditate în două tranşe, pe parcursul zilei de vineri, o zi cu o volatilitate extremă pentru bursa din Tokio, în care indicele său principal, Nikkei, a ajuns să scadă cu peste 10%.

Responsabilii BoJ şi ai Guvernului nipon au avut vineri o reuniune extraordinară în contextul noilor scăderi de pe piaţa bursieră, la finalul căreia directorul de Finanţe al Executivului, Yoshiki Takeuchi, a afirmat că autorităţile nipone "vor urmări tendinţele de nervozitate de pe piaţă şi vor răspunde într-o formă adecvată atunci când va fi necesar".

Banca centrală a Japoniei a derulat, din 2013, un substanţial program de cumpărarea de titluri de stat cu scopul ca randamentul acestor bonduri, cu un termen de 10 ani, să se menţină în jurul a 0%, în cadrul unei ample strategii de flexibilizare monetară.

Băncile centrale intră în luptă împotriva Covid-19 și adoptă măsuri fiscale

Indicele Nikkei al Bursei din Tokio s-a depreciat puternic după deschidere şi a ajuns să scadă sub pragul psihologic de 18.000 de puncte, pentru prima dată începând din noiembrie 2016.

Pe parcursul zilei, indicele de referinţă şi-a mai moderat pierderea şi a recuperat teren, însă la finalul sesiunii a închis cu o scădere de 6,08%.

Bursa din Tokio a trecut astfel printr-o altă zi marcată de panică, după ce Wall Street a înregistrat un regres de 10% al indicelui său principal, Dow Jones, ca urmare a suspendării călătoriilor din Europa în SUA şi în pofida semnificativei injecţii de lichiditate anunţate de Rezerva Federală americană (Fed).

În afară de reuniunea de urgenţă convocată la mijlocul sesiunii de tranzacţionare de Executiv şi banca centrală, şeful de la Finanţe şi viceprim-ministrul au apărut public pentru a face un apel la calm.

"Preocuparea pentru viitorul incert este unul dintre factorii puternicei mişcări de pe piaţă. Fără îndoială, situaţia financiară a companiilor japoneze nu este rea, independent de valoarea lor la bursă", a spus Aso.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel