Banca Mondială: Crize SEVERE care se suprapun şi creştere a ratei sărăciei în 2022
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Un lucru este cert: 2022 va fi un an extrem de dificil
Un lucru este cert: 2022 va fi un an extrem de dificil
Banca Mondială şi-a revizuit în scădere estimările privind ritmul de creştere înregistrat în acest an de economia mondială, citând războiul din Ucraina, inflaţia şi efectele pandemiei de Covid-19.

Banca Mondială prognozează în prezent că economia mondială va înregistra un avans de 3,2% în 2022, mai puţin decât estimarea precedentă de 4,1%, a anunţat luni preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Aceste prognoze au fost date publicităţii într-un moment în care factorii de decizie din întreaga lume se reunesc la Washington pentru reuniunile de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.

"Încep reuniunile de primăvară cu crize severe care se suprapun. Este Covid-19, inflaţia şi invadarea Ucrainei de către Rusia", a declarat David Malpass la o întâlnire cu jurnaliştii. Potrivit lui Malpass, aceste forţe ar urma să ducă la creşterea ratei mondiale a sărăciei pe măsură ce lumea se confruntă cu o creştere bruscă a preţurilor la energie, îngrăşăminte şi alimente. În plus, creşterea dobânzilor ar urma să încetinească avansul economiei şi să agraveze inegalitatea, a adăugat Malpass.

Banca Mondială prognozează o contracţie semnificativă a economiilor Rusiei şi Ucrainei iar David Malpass a avertizat că ţările vecine din Europa şi Asia Centrală vor resimţi efectele. La rândul lor, consumatorii din economiile avansate ar urma să îşi reducă cheltuielile în acest an pe fondul creşterii preţului petrolului.

Fondul Monetar Internaţional urmează să dea marţi publicităţii propriile sale estimări referitoare la evoluţia economiei mondiale, citează Agerpres.

 

Citeşte şi: Analiză privind Euro. La cât se anticipează că va ajunge în următoarele luni

 

Analiștii financiari membri ai Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, nefiind înregistrată nicio altă opinie. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro și de 5,082 lei pentru orizontul de 12 luni. “Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna martie. O consecință a acestei aversiuni crescute la risc este și reducerea anticipațiilor de creștere economică care s-au redus cu încă o jumate de punct procentual față de exercițiul anterior. Totodată și anticipatiile inflaționiste au continuat să crească. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobânda de către Banca Națională la cel puțin 4,25%, în următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...


pixel