Banca Mondială: Economia românească va înregistra o creștere de 2,9% în 2022
Autor: Delia Gheață | 08 iun 2022, 08:15
Oricum, Banca Mondială este mai optimistă decât BNR
Oricum, Banca Mondială este mai optimistă decât BNR
Banca Mondială a publicat ultimul său raportul "Perspective Economice Globale", reviziuind majoritarea previziunilor sale. 

Astfel, estimările Băncii Mondiale sunt acum mai bune faţă de cele avansate în luna aprilie, într-un alt raport, când instituţia financiară internaţională arăta că România va consemna un avans modest de 1,9% în acest an.

Faţă de ediţia din ianuarie a raportului Global Economic Prospects, estimările BM sunt în scădere semnificativă în condiţiile în care, la momentul respectiv, organizaţia anticipa un avans de 4,3%, potrivit Agerpres.

Pentru 2023, Banca Mondială prognozează o expansiune de 3,7% a PIB-ului României, faţă de un avans de 3,8% previzionat în ianuarie, iar pentru 2024 o creştere de 3,9%.

Estimările altor instituții 

De menționat că, la sfârșitul lunii mai, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an. Este vorba despre o scădere cu 1,4 puncte procentuale, de la 4,3% cât previziona anterior la 2,9%.

În varianta de primăvară a Prognozei pe termen mediu, CNSP arată că suprapunerea şocurilor (contextul geopolitic, majorările succesive ale preţurilor la energie şi alterarea lanţurilor globale de aprovizionare) accentuează riscurile şi incertitudinile asupra economiei, afectând totodată aşteptările pe termen scurt şi comportamentul mediului de afaceri.

Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an.

Citește și Ședință de Guvern: Decizii importante pentru români pe masa Executivului

Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.

Pe de altă parte, potrivit estimărilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta şi de 3% anul viitor. Instituția financiară şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023. Față de previziunile din martie, estimările au scăzut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023.

La rândul său, previziunile actuale ale Băncii Naționale a României arată că PIB-ul va crește cu 2,5% în acest an, cu balanța riscurilor înclinată în sens negativ. Creșterea e condiționată de evoluția războiului și de alte presiuni legate de aprovizionare. În 2023, persistența presiunilor inflaționiste, scăderea cererii și problemele din lanțurile de aprovizionare ar urma să limiteze creșterea la o prognoză de 3,0%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?