BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Banca Mondială a îmbunătăţit joi previziunile privind creşterea economiei în acest an în Asia Centrală şi Europa de Est (unde este inclusă şi România) la 1,4%, de la un nivel de 0,1% estimat anterior, citând perspectivele mai bune din Rusia şi Ucraina, în pofida războiului în desfăşurare, transmite Reuters.
Prognoza regională, publicată cu câteva zile înaintea reuniunii FMI şi Băncii Mondiale de la Washington, indică un avans al economiei Ucrainei de 0,5% în 2023, după un declin de 29,2% în 2022, anul în care Rusia a lansat invazia. Recent, Banca Mondială estima costul reconstrucţiei şi redresării Ucrainei la 411 miliarde de dolari, de peste două ori mărimea economiei Ucrainei în 2021, înainte de război.
"Deşi impactul economic suferit de Ucraina ca rezultat al invaziei este enorm, redeschiderea porturilor sale de la Marea Neagră şi reluarea comerţului cu cereale, precum şi sprijinul substanţial al donatorilor, ajută la sprijinirea activităţii economice în acest an", apreciază Banca Mondială.
PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 2,1% anul trecut, un nivel mult mai redus decât scăderea de 3,5% previzionată în ianuarie de Banca Mondială, care se aşteaptă în acest an la un declin al economiei ruse de 0,2% (faţă de o contractare de 3,3% estimată în ianuarie).
O creştere semnificativă a preţurilor de consum, în special la energie şi alimente, a dus la creşterea ratei medii anuale a inflaţiei până la 15,9% spre finalul lui 2022 în ţările emergente şi în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală, cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani.
Banca Mondială avertizează că perspectivele rămân extrem de incerte, creşterea în 2023 ar putea fi mai slabă dacă războiul escaladează, preţurile la energie şi alimente continuă să crească, majorările de dobânzi accelerează pe plan global sau în regiune, sau se înregistrează o modificare semnificativă a fluxurilor de capital spre regiune. De asemenea, ar putea exista efecte negative de pe urma actualelor evoluţii din sectoarele bancare din unele economii avansate.
Banca Mondială include în prognoza regională Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Georgia, Kazahstan, Kosovo, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Rusia, Serbia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...