Banca Mondială oferă ţărilor partenere acces rapid la fonduri de urgenţă, în caz de dezastre şi situaţii de criză

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dolari. Foto: Pexels.com
Dolari. Foto: Pexels.com
Banca Mondială a anunțat joi că a aprobat noi inițiative pentru a permite țărilor membre afectate de dezastre naturale și alte șocuri să acceseze rapid fonduri de urgență din programele lor de împrumut existente pentru a le ajuta să facă față unei lumi tot mai predispuse la crize.

Îmbunătățirile aduse Kitului de Pregătire și Răspuns la Crize al băncii ar permite țărilor să primească imediat până la 10% din fondurile neutilizate dintr-un împrumut de proiect existent sau altă facilitate pentru răspuns de urgență.

Anna Bjerde, Directorul Executiv al Băncii Mondiale pentru Operațiuni, a declarat pentru Reuters că o țară cu 3 miliarde de dolari neutilizați dintr-un portofoliu de împrumut de 5 miliarde de dolari ar putea accesa instantaneu 300 de milioane de dolari în caz de uragan, cutremur sau pandemie, o injecție de lichiditate care ar putea evita multe dificultăți.

„Auzim de la client după client, de la țări cu venituri foarte mici până la cele cu venituri medii, spunând, «Când lovește o criză, nu suntem pregătiți financiar și suntem nevoiți să facem tot felul de compromisuri teribile pe care nu vrem să le facem».”

Banca Mondială va extinde și accesul la finanțarea de urgență pre-aranjată mai mare ca parte a viitoarelor programe de împrumut care vor necesita reforme de pregătire pentru criză și alte măsuri instituționale pentru a construi reziliența.

Un al treilea component aprobat de Consiliul Executiv al Băncii Mondiale este de a extinde în mod larg utilizarea produselor de asigurare pentru catastrofe pentru a proteja împotriva dezastrelor de mari dimensiuni. Acestea includ obligațiuni pentru catastrofe care oferă plăți de asigurare în caz de uragane sau alte dezastre care îndeplinesc anumite praguri.

Jamaica a fost un pionier în astfel de obligațiuni, iar președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a cerut extinderea lor pentru a proteja bugetele țărilor vulnerabile de amenințările climatice și altele, oferindu-le „liniște sufletească”.

Bjerde a declarat că în cadrul acestei inițiative, fondurile din împrumuturile de proiect pe care obligațiunile pentru catastrofe le-ar proteja pot fi folosite pentru a plăti taxele pentru aranjarea emiterii lor, costuri care sunt suportate acum de țările care le emit.

 

BANCĂ MAI BUNĂ, MAI RAPIDĂ

 

Schimbările fac parte din eforturile mai ample de reformă la Banca Mondială pentru a-și extinde misiunea de dezvoltare pentru a aborda schimbările climatice și alte crize globale și pentru a-și mări considerabil capacitatea de împrumut.

„Acest lucru este practic un răspuns la ceea ce am auzit” de la țările client, a spus Bjerde, adăugând că face parte din eforturile de îmbunătățire a operațiunilor ale lui Banga pentru a construi o „bancă mai bună” înainte de a solicita o creștere generală a capitalului de la acționari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel