Bancă prezentă în Rusia de peste 30 de ani vrea să plece. Are o expunere de 1,6 mld. euro

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Rusia-Ucraina. Banca Mondială: Săracii vor fi cel mai puternic afectaţi
Rusia-Ucraina. Banca Mondială: Săracii vor fi cel mai puternic afectaţi
Costurile potenţiale sunt deocamdată neclare. Totuși, grupul bancar este suficient de robust pentru a face faţă oricărei încetări a operaţiunilor bancare în cele două ţări.

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) analizează o posibilă ieşire de pe piaţa din Rusia, o decizie care ar face din RBI prima bancă europeană care ar pleca din Rusia după invadarea Ucrainei, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

O astfel de decizie, în urma căreia una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est ar ieşi atât de pe piaţa din Rusia cât şi de pe piaţa din Ucraina, nu este iminentă dar ar putea fi declanşată dacă subsidiarele RBI din cele două ţări vor avea nevoie de noi lichidităţi sau capital, a declarat una dintre surse.

Raiffeisen este prezentă pe piaţa din Rusia încă de la colapsul URSS şi anul trecut subsidiara sa rusească a contribuit cu aproape o treime la profitul net de 1,5 miliarde de euro realizat de grupul austriac. Divizia din Rusia a grupului austriac Raiffeisen Bank International este a 10 cea mai mare bancă din această ţară, cu active de 11,96 miliarde de euro.

Planurile de rezervă arată că unele companii străine cu operaţiuni în Rusia se grăbesc să se adapteze la sancţiunile severe impuse Moscovei de către statele occidentale şi de turbulenţele care au început să se manifeste pe pieţele ruseşti. De exemplu, companiile energetice BP şi Shell se numără printre cele care vor să îşi reducă legăturile cu Rusia.

O a doua sursă citată de Reuters susţine că RBI ar putea pleca din Rusia şi Ucraina prin transferul proprietăţii asupra subsidiarelor către o altă entitate, dar nu a oferit alte detalii. De asemenea, o altă opţiune ar fi o suspendare temporară a activităţii, a dezvăluit sursa.

Citește și Șapte bănci din Rusia nu vor mai avea acces la SWIFT. Intențiile UE

În paralel, premierul rus Mikhail Mishustin a anunţat marţi că Moscova va interzice, temporar, investitorilor străini să îşi vândă activele ruseşti, ceea ce ar complica orice încercare de a ieşi de pe piaţa din Rusia.

Costurile potenţiale pentru plecarea RBI din Rusia şi Ucraina sunt deocamdată neclare. Ambele surse au spus că grupul bancar austriac este suficient de robust pentru a face faţă oricărei încetări a operaţiunilor bancare în cele două ţări. Cea de-a doua sursă citată de Reuters a precizat că orice decizie de ieşire de pe piaţa din Rusia va trebui să fie luată în coordonare cu Banca centrală, care ar putea să îşi impună propriile sale condiţii.

Ministerul austriac al Finanţelor a informat săptămâna aceasta că RBU este "bine poziţionat pentru orice eventualitate". Rezultatele anuale publicate de RBI arată că grupul are o expunere de 1,6 miliarde de euro pe Rusia şi una de 170 de milioane de euro pe Ucraina. Clienţii din Rusia reprezintă 11,5% din portofoliul total de împrumuturi al Raiffeisen în timp ce Ucraina reprezintă 2,2%.

Raiffeisen Bank este una dintre cele mai mari cinci bănci din România, cu peste 2,22 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are peste 4.600 de angajaţi, 300 de agenţii în toată ţara, 660 de ATM-uri, 450 de maşini multifuncţionale (MFM-uri) şi o reţea de peste 25.600 de POS-uri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel