Banca Transilvania și-a anunțat rezultatele financiare. Cum s-a descurcat în 2020

Autor: Antonio Grigore
Data actualizării:
Data publicării:
Grupul Financiar Banca Transilvania a obţinut în 2020 un profit net consolidat de 1,457 miliarde de lei, din care cel al băncii este de 1,197 miliarde de lei, potrivit unui comunicat.

Rezultatele pe 2020 consolidează capitalizarea deja robustă a Băncii Transilvania, ajungând la capitaluri proprii de 9,5 miliarde lei, +12% faţă de 2019. BT are aproape 70% capital românesc şi peste 34.000 de investitori direcţi persoane fizice.

"Am încheiat un an atipic, fără precedent şi suntem mulţumiţi de faptul că rezultatele noastre au depăşit previziunile conservatoare din bugetul iniţial. Cel mai important însă este că ne-am respectat promisiunile, că am contribuit atât la partea socială, cât şi la susţinerea companiilor locale şi a economiei în ansamblu. Ne menţinem angajamentul ferm de a contribui la relansarea mediului de afaceri", a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania.

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 107,5 miliarde lei. Creditele au crescut până la 42,16 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 90,94 miliarde lei, din care 61,94 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 29 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

Profitul operaţional al băncii a crescut la 2,154 miliarde de lei. Banca a luat măsuri de eficientizare a costurilor fără să fie făcute restructurări şi în ciuda scăderii nivelului comisioanelor într-un an dificil. Eficienţa operaţională, măsurată prin raportul cost/venit, păstrându-se la nivelul confortabil de 45,3% datorită gestionării bune a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor.

Citește și: Parlamentarii rămân de sâmbătă fără pensii speciale. Legea, constituțională

În ceea ce priveşte susţinerea românilor şi implicarea în comunitate, în contextul COVID-19, BT menţionează că a fost prima instituţie bancară care a anunţat măsuri pentru clienţi. Astfel, peste 41.000 de persoane fizice şi companii au beneficiat de amânarea ratelor. Peste 400.000 de carduri au fost scutite 3 luni de plata obligaţiei lunare datorită perioadei extinse de graţie.

De asemenea, prin IMM Invest, program guvernamental în care a fost banca principală, BT a acordat 10.000 de finanţări, susţinând companii care înseamnă peste 70.000 de locuri de muncă mai ales în domeniile: comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, transport şi construcţii.

În comunicat se mai menţionează că BT a acordat 22.000 de împrumuturi noi, în valoare de 2,9 miliarde lei, pentru peste 9.500 de clienţi IMM & Micro. Portofoliul creditelor IMM (conform definiţiei europene a IMM-urilor) a ajuns la 17,6 miliarde lei.

Banca precizează că peste 10.200 de români şi-au luat locuinţă cu ajutorul Băncii Transilvania, fiind creditaţi în 2020 cu aproximativ 2,5 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 13,3 miliarde lei. Peste 67.300 de credite de consum, în valoare de 2,4 miliarde lei au fost acordate anul trecut. Soldul creditelor de consum ajunge la 10,8 miliarde lei. Banking-ul la distanţă a accelerat, iar 500.000 de clienţi au făcut prima tranzacţie online cu cardul în 2020. Aproape 340 de milioane de tranzacţii au fost realizate cu cardurile BT, +22% faţă de 2019. 1,1 milioane de persoane folosesc aplicaţia BT Pay pentru banking de zi cu zi.

Potrivit Agerpres, rata expunerilor neperformante este de 3,46% la 31 decembrie 2020, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 133%, conform indicatorului EBA. Solvabilitatea BT fără profitul anului 2020 este de 19,94%, iar cu profit inclus este de 22,23%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...


pixel