Bancherii din UE vor întâmpina PROBLEME cu BANII

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bancherii din Uniunea Europeană ar putea să se confrunte cu interdicţia de a primi bonusuri timp de un an
Bancherii din Uniunea Europeană ar putea să se confrunte cu interdicţia de a primi bonusuri timp de un an
Bancherii din Uniunea Europeană ar putea să se confrunte cu interdicţia de a primi bonusuri timp de un an, pentru a ajuta la impunerea unui pachet de măsuri de sprijin pentru creditorii afectaţi de pandemia de coronavirus (COVID-19), arată un document al blocului comunitar consultat de Reuters.

Printre măsurile incluse în pachet se află relaxarea unor cerinţe privind capitalul, pentru a ajuta băncile să continue creditarea afacerilor, în condiţiile în care economia este în recesiune. Pachetul are nevoie de aprobarea guvernelor tuturor celor 27 de state membre şi a Parlamentului European pentru a intra în vigoare.

Deja autorităţile de reglementare ale UE au cerut băncilor să amâne acordarea bonusurilor şi dividendelor până se va cunoaşte mai bine amploarea pagubelor provocate de criză, dar membrii Parlamentului European vor condiţii mai dure în stabilirea reglementărilor privind capitalul.

Unii parlamentari au propus ca autorităţile de reglementare să poată suspenda temporar bonusurile, răscumpărările de acţiuni, beneficiile de pensii discreţionare şi dividendele.

Conform documentelor consultate de Reuters, statelor UE li s-a cerut opinia privind posibila interzicere a dividendelor timp de un an.

De asemenea, se propune ca instituţiile financiare să poată exclude din iunie 2021 rezervele de la băncile centrale în calculul ratei lor de îndatorare, pentru a elibera sumele necesare pentru creditare.

Oficialii Autorităţii Bancare Europene (EBA) susţin că băncile europene şi-au construit rezerve de capital de peste 430 de miliarde de euro, care ar trebui să fie mai mult decât suficiente pentru a acoperi pierderile provocate de sporirea creditelor neperformante, în contextul epidemiei.

Totuşi, unii creditori - în special în economiile puternic afectate de pandemie - cum ar fi Italia şi Spania, sunt mai vulnerabili ca alţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel