Băncile au nevoie de o revoluție tehnologică, altfel pierd trenul

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Băncile trebuie să țină pasul cu evoluția tehnologiei
Băncile trebuie să țină pasul cu evoluția tehnologiei
Băncile europene trebuie să fie flexibile şi să acţioneze rapid, pentru a evita să-şi piardă clienţii, deoarece ele se confruntă cu rivalitatea iminentă din partea firmelor globale de tehnologie şi a aplicaţiilor bancare digitale, a afirmat Carlos Costa, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Costa, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Portugaliei, a declarat la o conferinţă organizată la Lisabona că autorităţile de supervizare financiară, cum ar fi băncile centrale, trebuie de asemenea să se adapteze la noile instrumente pentru a face faţă "noii realităţi" a tehnologiei financiare în schimbare rapidă şi intrării în domeniul financiar a companiilor, cum ar fi Facebook sau Google.

"Deşi marile companii din domeniul tehnologiei (Apple, Google, Amazon şi Facebook) se limitează în prezent la regiunea Asia-Pacific şi America de Nord, nu trebuie să uităm că ele au o vocaţie globală şi că expansiunea lor pe piaţa din Europa este doar o problemă de timp", a explicat oficialul BCE.

Ce au de gând să facă FMI și Banca Mondială privind BREXITUL

Aceasta a adăugat: "Modelul de afaceri aşa cum îl ştim se va confrunta inevitabil cu schimbări profunde", a adăugat el, făcând referire la avantajele comparative ale firmelor de tehnologie faţă de bănci în folosirea inteligenţei artificiale şi a volumelor mari de date pentru analizele legate de creditare şi evaluarea riscului.

În decembrie, Alphabet de la Google şi aplicaţia bancară digitală Revolut au obţinut o licenţă bancară în Lituania, stat membru al zonei euro.

"Va fi o ajustare din partea băncilor. Ele vor trebui să fie flexibile şi să acţioneze rapid în anticiparea nevoilor clienţilor şi în evoluţia pieţei, astfel încât relaţia directă pe care au construit-o cu clienţii lor să se menţină", a declarat Costa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel