Băncile centrale intră în luptă împotriva Covid-19 și adoptă măsuri fiscale

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Spania şi Italia vor fi printre economiile cele mai afectate de COVID-19, conform prognozelor Coface
Spania şi Italia vor fi printre economiile cele mai afectate de COVID-19, conform prognozelor Coface
Ţările din G7, care grupează economiile cele mai dezvoltate, şi băncile lor centrale au reafirmat marţi angajamentul de a utiliza toate instrumentele adecvate, inclusiv de a adopta măsuri fiscale, pentru a face faţă riscurilor legate de expansiunea la nivel mondial a coronavirusului, relatează agenţia EFE.

Miniştrii de Finanţe din G7 au dat asigurări, printr-un comunicat comun, publicat de Departamentul pentru Tezaur al SUA, că sunt gata pentru iniţiative, "inclusiv măsuri fiscale, atunci când va fi momentul", pentru a da un răspuns epidemiei şi a sprijini creşterea economică, pe parcursul acestei faze a bolii.

Cum se derulează un credit şi care sunt riscurile aferente

Băncile centrale vor continua să îşi îndeplinească mandatul şi vor sprijini "stabilitatea preţurilor şi creşterea economică, în timp ce menţin capacitatea de recuperare a sistemului financiar", dar nu au fost furnizate mai multe amănunte.

Miniştrii de Finanţe din G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie) şi guvernatorii băncilor centrale au avut marţi o reuniune telefonică pentru a analiza impactul coronavirusului asupra economiei globale.

Discuţia a fost moderată de Steven Mnuchin, secretarul pentru Tezaur din SUA, şi de Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale (Fed).

Teama legată de expansiunea coronavirusului şi de impactul asupra economiei globale a făcut ca săptămâna trecută bursele mondiale să sufere cea mai mare scădere înregistrată după Marea Recesiune, deşi luni au recuperat din terenul pierdut, prin creşteri generalizate.

Expansiunea coronavirusului a afectat în special companiile aeriene şi firmele de turism - ca urmare a reducerii mişcării de persoane - dar şi companiile petroliere, prin scăderea preţurilor ţiţeiului, şi băncile, principalele afectate de o eventuală relaxare a politicii monetare.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au dat asigurări luni că sunt pregătite să ajute pentru a face faţă "tragediei umane şi provocărilor economice" determinate de coronavirus, cu toate "instrumentele disponibile".

Ultimele previziuni de creştere ale instituţiei internaţionale, prezentate la finele lunii ianuarie, anticipau o expansiune globală de 3,3% pentru acest an, după 2,9 % în 2019, dar FMI a avertizat deja că probabil vor fi reduse ca urmare a rapidei expansiuni internaţionale a virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto

pixel