BCE a pus băncile care au legături strânse cu Rusia, cum este grupul austriac Raiffeisen Bank International şi divizia din Europa a grupului rus VTB, sub o strictă supraveghere, după ce sancţiunile financiare extinse introduse de Occident au împins una dintre aceste bănci pe pragul prăpastiei, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.
Printre măsurile adoptate de BCE se numără o solicitare adresată acestor bănci să raporteze mai frecvent situaţia lichidităţilor lor şi să comunice supervizorilor modul în care activele şi operaţiunile lor din Rusia şi Ucraina sunt afectate de sancţiuni, au precizat sursele. Organismele europene de supervizare şi-au extins vigilenţa pe parcursul săptămânii trecute, când Rusia a invadat Ucraina, şi acum sunt în contact zilnic cu băncile respective, au adăugat sursele.
Într-un comunicat remis Reuters, directorul general de la Raiffeisen Bank International, Johann Strobl, a subliniat că subsidiara din Rusia a RBI "are o poziţie solidă de lichiditate şi înregistrează intrări de capital".
SUA, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au luat măsuri fără precedent pentru a izola economia şi sistemul financiar rusesc şi au adoptat inclusiv sancţiuni asupra Băncii Centrale a Rusiei şi a unor bănci comerciale ruseşti care au fost excluse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.
Ce face România cu rubla. Adrian Vasilescu (BNR): În Rusia e panică
Aceste sancţiuni au creat panică în rândul deponenţilor din Rusia dar şi la divizia europeană a Sberbank, cea mai mare bancă rusească, care este în pragul falimentului după ce deponenţii s-au grăbit să îşi retragă economiile, speriaţi de consecinţele invaziei Ucrainei de către Rusia.
În Europa, băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere pe Rusia, ambele cu puţin peste 25 de miliarde de dolari la finele lunii septembrie 2021, urmate de băncile din Austria cu o expunere de 17,5 miliarde de dolari, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale. Comparativ, expunerea pe Rusia a băncilor americane este de 14,7 miliarde de dolari.
În rândul băncilor individuale, divizia din Rusia a grupului austriac Raiffeisen Bank International este a noua cea mai mare bancă din Rusia cu active de 15,8 miliarde de euro, 8.700 de angajaţi şi peste 4,5 milioane de clienţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...