Bani europeni pentru companiile afectate de sancțiunile împotriva Rusiei

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Angajații respectivelor companii sunt disperați
Angajații respectivelor companii sunt disperați
Există un document elaborat de Comisia Europeană și care prevede acordarea unor ajutoare financiare companiilor care au avut de suferit din cauza sancțiunilor impuse Rusiei după ce a invadat Ucraina. 

Este vorba despre un ajutor de stat de până la 400.000 euro. Firmele din domeniul agricol, al pescuitului şi al acvaculturii pot primi granturi directe, avantaje fiscale şi garanţii de până la 35.000 euro. De asemenea, companiile afectate de preţul ridicat al gazelor naturale şi al electricităţii pot obţine un ajutor care să nu depăşească 30% din costurile eligibile, până la maximum două milioane de euro, se arată în document.

În plus, firmele care se confruntă cu dificultăţi financiare pot cere garanţii publice pentru împrumuturile lor, de până la 15% din cifra anuală medie totală de afaceri din ultimele trei perioade contabile închise sau 50% din costurile cu energia pe an.

Taxă temporară pe profituri excepționale

În același timp, șefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană ar putea da undă verde unei propuneri venite de la Executivul comunitar privind o taxă temporară pe profiturile excepţionale înregistrate de unele companii energetice ca urmare a creşterii preţurilor la gaze şi electricitate.

"Aşa cum a fost propusă de Comisie, taxarea temporară a profiturilor excepţionale poate fi o sursă utilă de finanţare", se arată în comunicatul final, care poate suferi modificări înainte de adoptare.

În ultimele săptămâni, Comisia Europeană a vehiculat ideea unei taxări temporare a profiturilor excepţionale înregistrate de companiile energetice, apreciind că profiturile generate de unele companii energetice care nu depind de gazele naturale, şi deci nu se confruntă cu costuri de producţie extrem de ridicate, ar putea fi vizate de măsuri speciale, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru a veni n ajutorul consumatorilor.

Intervenție și pe alte piețe

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a estimat că actualele condiţii de pe piaţă ar putea genera în 2022 profituri suplimentare de până la 200 de miliarde de euro în UE pentru companiile din domeniul gazelor naturale, cărbunelui, energiei nucleare, energiei hidro şi celelalte tipuri de energie regenerabilă.

Pe de altă parte, Bloomberg susţine că liderii UE nu vor susţine o intervenţie pe piaţa angro de energie, cerând în schimb miniştrilor să analizeze de urgenţă diferite opţiuni pe termen scurt, în special decuplarea preţurilor la electricitate de cele la gaze naturale.

În plus, este posibil de asemenea ca liderii UE să promită o eliminare a dependenţei Europei de combustibilii fosili din Rusia şi umplerea depozitelor de gaze cât mai rapid posibil. În acest sens, statele membre UE au promis că vor lucra împreună cu Comisia pentru achiziţii comune de gaze naturale, gaze lichefiate şi hidrogen. 

Citește și Virgil Popescu, anunţul zilei: A ÎNCEPUT exploatarea gazelor din Marea Neagră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel