Fond de 15.356.515 euro pentru submăsura 9.1 "Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol"
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bani din PNDR pentru fermieri
Bani din PNDR pentru fermieri
Sesiunea de primire de proiecte pentru submăsura 9.1 "Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol", din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, se deschide luni, 18 iulie, a anunţat joi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Alocarea financiară disponibilă pentru finanţarea proiectelor din această sesiune este 15.356.515 euro.

"Pot obţine finanţare prin submăsura 9.1 Grupurile de producători din sectorul agricol, care sunt recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului, conform prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare. Sunt eligibile, de asemenea, şi grupurile de producători care au obţinut recunoaştere atât pentru produse şi/ sau grupe de produse sprijinite prin submăsura 9.1, cât şi pentru produse şi/ sau grupe de produse sprijinite prin submăsura 9.1a. În acest caz, sprijinul se va acorda pe baza valorii producţiei comercializate (VPC) aferente produselor agricole/ grupelor de produse sprijinite prin submăsura 9.1", menţionează AFIR în comunicatul transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, sunt eligibile toate cheltuielile rezultate din înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor de producători din sectorul agricol, care au fost prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.

Sprijinul public acordat este 100% nerambursabil şi nu poate să depăşească 10% din valoarea producţiei comercializate (VPC) în primii 5 ani de la recunoaştere. Suma maximă acordată este de 100.000 euro/an şi se va plăti sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranşe anuale, pe o perioadă de cel mult 5 ani de la recunoaştere, astfel: anul I - 10%, anul II - 8%, anul III - 6%, anul IV - 5% şi anul V - 4%.

Depunerea Cererilor de finanţare pentru submăsura 9.1 - Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol se va face on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul solicitantului, începând cu data de 18 iulie 2022, ora 9:00, iar termenul limită de depunere este 18 octombrie 2022, ora 16:00.

Pragul minim de selecţie al proiectelor pentru înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol este de 10 puncte. 

Citește și: Programul ”De trei ori subvenția” pentru fermieri. Credite prin CEC și Fondul de Garantare a Creditului Rural

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a susținut o conferință de presă în cursul zilei de joi în care a vorbit despre situația secetei și  măsurile lcare sunt avute în vedere pentru fermierii români.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a susținut la sediul ministerului o conferință de presă în care a prezentat constatările sale din teren în ceea ce privește seceta.

Oficialul a declarat că în urma consultărilor cu specialiștii din ministerul său a fost elaborat ”un produs care va fi operațional din 20 iulie iar fermierii se vor putea duce la CEC și la Fondul de Garantare a Creditului Rural.

Petre Daea anunță programul ”De trei ori subvenția”

„Este un sprijin garantat, uniform repartizat. Acest sprijin care vine în fiecare an ne-a dat posibilitatea să avem garanția că acest program are șansă și este o ancoră de sprijin pentru fermieri”, a explicat Petre Daea.

Cum funcționează programul

”Fermierul primește de la APIA adeverință conform căreia prin analiza de la APIA, rapid, în sistemul pe care l-au pus la punct, poate să vadă ce sumă are nevoie fiecare fermier sau mai bine zis ce drepturi au fermierii pentru suprafețele pe care le cultivă. Cu această adeverință care înseamnă valoarea atribuită într-un an prin subvenții de la UE va putea – va fi primul act ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă”, a explicat ministrul și a continuat spunând că: ”Fermierul se duce la APIA, ia adeverința, se duce la bancă, la bancă încheie contractul, contract susținut de o garanție – garanția de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural care înseamnă 80%”, a explicat Petre Daea și  continuând că: ”Dobânda este de 2% și stabilă, evident, se sprijină pe ROBOR. Va funcționa pe toată perioada de contractare a creditului, cu alte cuvinte, pentru trei ani”, a conchis ministrul Petre Daea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel