Bani pentru CE Oltenia, care va trece de la cărbune la gaze
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Declarații făcute înaintea ședinței de Guvern de astăzi
Declarații făcute înaintea ședinței de Guvern de astăzi
Premierul Nicolae Ciucă a făcut o serie de declarații privind măsurile pe care Guvernul său intenționează să le adopte în perioada imediat următoare.

Astfel, premierul Ciucă a anunțat că Executivul pe care îl conduce va aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul acesta pentru Complexul Energetic Oltenia SA, menţionând că există angajamentul privind sporirea producţiei de energie.

"Astăzi, pe agenda de lucru a Guvernului, avem un punct foarte important şi anume acela al aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli la Complexul Energetic Oltenia SA. Este foarte important de finalizat şi de concretizat acest buget, pentru că am avut discuţii cu conducerea Complexului Energetic şi am stabilit ca, în cel mai scurt timp - şi există acest angajament - să sporească producţia de energie şi, în felul acesta, îndeplinim două obiective în termen scurt să putem să beneficiem de exploatarea şi punerea în folosinţă a capacităţilor Complexului Energetic, iar pe de altă parte, să continuăm procesul de modernizare şi să îndeplinim cerinţele de decarbonizare în acest proces de obţinere a energiei electrice. Practic, prin alocarea a 1,2 miliarde de euro din Fondul de modernizare uşor, uşor, Complexul Energetic va face tranziţia de la cărbune la gaz şi va spori capacitatea de producţie de la 1.200 la 1.900 de MW. Este un demers cât se poate de important astfel încât să continuăm procesul prin care să realizăm obiectivul de asigurare a independenţei energetice a ţării noastre", a spus Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern, veniturile totale pentru Complexul Energetic Oltenia sunt în suma de 8.619.341.000 lei, iar cheltuielile totale sunt în sumă de 8.403.471.000 lei. De asemenea, societatea estimează un rezultat brut în suma de 215.870.000 lei. Complexul înregistrează plăţi restante la finele anului 2022 şi îşi programează reducerea acestora cu 103.000 lei.

În altă ordine de idei, premierul a anunţat că în şedinţa Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au fost stabilite măsurile pentru îndeplinirea Foii de parcurs pentru aderarea la OCDE, menţionând că urmează să fie desemnat negociatorul-şef şi să fie constituit un task force pentru activităţile de monitorizare şi coordonare.

"Am încheiat cu puţin timp în urmă şedinţa Comitetului interministerial în legătură cu pregătirea aderării României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Întâlnirea Comitetului interministerial, în care am stabilit reperele principale prin care vom concretiza tot ceea ce avem de îndeplinit până la primirea Foii de parcurs, în luna iunie anul acesta, de la OCDE şi, în acest sens, sunt măsurile prin care urmează să desemnăm negociatorul-şef, să constituim task force care va răspunde nemijlocit de activităţile de monitorizare şi coordonare cu partea tehnică, cu componenta tehnică de la OCDE", a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că au fost stabilite principalele elemente privind adaptarea sistemului legislativ şi îndeplinirea standardelor solicitate de OCDE.

"De asemenea, am luat decizia ca, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada de la Paris şi reprezentanţii de la ministerele de linie implicate nemijlocit în acest proces, să asigurăm resursa umană necesară care să lucreze direct cu stafful tehnic de la OCDE şi, totodată, am stabilit principalele elemente prin care să ne ocupăm de tot ceea ce presupune adaptarea sistemului legislativ şi îndeplinirea standardelor, aşa cum sunt ele solicitate de la nivelul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică", a mai spus premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel