Bani pentru deținuți. Precizările ministrului Justiției, Tudorel Toader

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ucraina a instalat un nou LOCKDOWN foarte STRICT
Ucraina a instalat un nou LOCKDOWN foarte STRICT
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, referitor la despăgubirile financiare acordate deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare, că vor fi luaţi în considerare doar aceia care au cauze pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). 

Prezent la bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe 2018, el a menţionat că acordarea de despăgubiri celor care au stat în condiţii necorespunzătoare de detenţie este o obligaţie ce rezultă din hotărârea pilot pronunţată de CEDO.

"Suntem pe locul doi la numărul de sesizări împotriva statului român la CEDO şi în decizia pilot Curtea ne cere să găsim remedii pentru cei care s-au adresat Curţii. Prin urmare, vom lua în considerare doar pe cei care au cauze pe rol la CEDO dintre cei care s-au plâns în termenul legal de 6 luni. Nu ne gândim la un interval să ne ducem până în aprilie 2012, să vedem cine şi cum a fost deţinut, iar noi să-i conferim suma de bani. Suma se referă, după cum a statuat CEDO, cum a procedat Italia şi Ungaria, se referă doar la cei care au acţiuni pe rolul CEDO. (...) Proiectul de lege este aproape finalizat, probabil în decurs de o săptămână voi merge la grefa CEDO pentru a vedea categoriile celor îndreptăţiţi la astfel de despăgubiri şi suma aceea rezonabilă pe care statul român se poate angaja să o plătească, chiar dacă se va apela, ca şi în alte împrejurări, la o despăgubire sau la o plată eşalonată", a spus ministrul.

O regulă generală

Întrebat de jurnalişti ce sume vor fi acordate foştilor deţinuţi care au stat în condiţii necorespunzătoare şi s-au adresat CEDO, Toader a menţionat că există o regulă generală care spune că orice act normativ ce se adoptă trebuie să prevadă şi impactul financiar.

"Va trebui să vedem câţi deţinuţi au stat în condiţii necorespunzătoare, va trebui să vedem care e impactul financiar, va trebui să stabilim o sumă care să fie considerată de CEDO un remediu efectiv, va trebui să ne raportăm la ce au stabilit şi alte state ce au avut o problemă similară - şi am vorbit aici de Italia, care a dat 8 euro pe zi, Ungaria, care a dat 5 euro pe zi. Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă, care să constituie un remediu efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia. Acum, când mă întrebaţi, neavând datele la care am făcut referire riguros exacte, sigur că nu pot avansa eu o sumă, cert este că zilele trecute am primit chiar de la grefa CEDO o infogramă privind discuţiile avute de către agentul guvernamental cu grefa CEDO şi se jalonează posibile soluţii. Eu le-am dat în lucru la Direcţia de elaborare de la Ministerul Justiţiei, ieri mi-au prezentat proiectul de lege, îl voi citi, voi vedea în ce măsură se răspunde coordonatelor CEDO, îl vom definitiva", a precizat Toader.

Citește și Procesele pierdute la CEDO, criteriu eliminatoriu pentru CCR

El a arătat că vor fi vizaţi doar deţinuţii care s-au adresat CEDO, pentru că despăgubiri nu pot fi date celor care nu s-au plâns în termenul legal. "Nu poţi să-i dai cuiva care în termenul legal nu s-a plâns, nu a solicitat despăgubirea. Dacă unii deţinuţi au stat în condiţii necorespunzătoare, dar au trecut cele 6 luni în care se pot plânge la CEDO şi nu s-au plâns, nu ai temei să-i despăgubeşti, deci te referi numai la cei care au acţiune pe rolul CEDO", a explicat Tudorel Toader.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel