Bani pentru firmele care fac astfel de angajări. Anunţul făcut de ministrul Muncii

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Este vorba de sume importante
Este vorba de sume importante
Ministerul Muncii va implementa două proiecte finanţate din fonduri europene destinate angajării tinerilor dar şi persoanelor peste 45 de ani, potrivit ministrului de resort, Marius Budăi.

Valoarea celor două proiecte, care se vor derula până la finalul anului viitor, este de 57 milioane de euro.

"Am atras noi fonduri europene pentru subvenţionarea angajării tinerilor, dar şi a persoanelor peste 45 de ani! MMSS, prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), va implementa, în perioada octombrie 2022 - decembrie 2023, două noi proiecte: "PRO NEETs RMPD - Stimularea integrării absolvenţilor NEETs pe piaţa muncii" şi " PROACCES 4 - Subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomeri", cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman. Valoarea celor două proiecte este de 57 milioane de euro", a scris miercuri, pe Facebook, ministrul Muncii.

Banii sunt destinaţi angajatorilor care încadrează în muncă persoane din aceste categorii de persoane.

Despre pensii

Un alt subiect de interes general: pensiile. Pe această temă, ministrul Budăi, a declarat că pensiile vor fi majorate sigur de la 1 ianuarie, iar impactul bugetar pentru o eventuală majorare a acestora cu 10% ar fi de 11 miliarde de lei.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, ce înseamnă pentru bugetul de anul viitor majorarea pensiilor, Budăi a spus: "Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă".

Budăi a adăugat că atunci când a fost făcută propunerea ca pensiile să crească cu cel puţin 10% a fost identificată şi sursa bugetară.

"Când am făcut această propunere, am identificat şi sursa. Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe execuţia bugetară din cadrul Ministerului de Finanţe", a menţionat ministrul. 

Citește și Cu cât ar trebui majorate pensiile? Mircea Coșea: 10% este un fel de plată socială

Economistul a mai atras atenția că majorarea pensiilor pentru toată lumea cu același procent va însemna, practic, conservarea inechităților din sistem, pe care Ministerul Muncii tot promite de ani de zile că le va elimina.

„Ceea ce mă deranjează e că această creștere de 10% îi diferențiază foarte mult pe pensionari. Sunt pensionari cu pensii medii de 2.000, alții cu 7.000 de lei, diferența e foarte mare, deci se păstrează acest element pe care Ministerul Muncii îl tot perorează de ani de zile, anume eliminarea inechităților.

Acum noi nu știm ce se va întâmpla. Nici după ședința de azi (din coaliție) nu s-a spus cifra. Eu iau în calcul ce a spus ministrul de Finanțe (Adrian Câciu), care cred că rămâne un om serios. El a spus că vom crește pesniile, dar nu știm cu cât”, a mai afirmat Mircea Coșea.

Citește și Pensionarea bărbaților. Vârsta standard și condiții de pensionare

Cazuri speciale

E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Excepție de la regulă

La fel de important de știut este și faptul că, prin excepție de la regula pensionării la împlinirea vârstei de 65 de ani, prevăzută în proiectul de lege ce va reglementa, separat de învățământul preuniversitar, pe cel superior, profesorii și cercetătorii vor putea solicita să le fie “menținută calitatea de titular până la împlinirea vârstei de 70 ani”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel