Bani pentru firmele din România. Trei companii au bătut palma

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bruxellesul recomandă îngheţarea a peste 13 miliarde de euro destinaţi Ungariei
Bruxellesul recomandă îngheţarea a peste 13 miliarde de euro destinaţi Ungariei
Companiile din România pot beneficia de finanţare suplimentară prin leasing în valoare de 370 milioane de euro, în urma unei noi cooperări dintre Banca Europeană de Investiţii (BEI), Fondul European de Investiţii şi Deutsche Leasing România.

Potrivit unui comunicat al BEI, remis luni Agerpres, prima cooperare dintre Grupul BEI şi Deutsche Leasing România va contribui la consolidarea investiţiilor companiilor româneşti active în sectoarele afectate de COVID-19. Sprijinul Grupului BEI este susţinut de o garanţie de la Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS).

Totodată, noua iniţiativă va spori rezilienţa întreprinderilor româneşti la impactul economic, social şi asupra sănătăţii al COVID-19 şi face parte din răspunsul Grupului BEI către sectorul privat în privinţa pandemiei.

Cercetătorii chinezi au învățat să învingă BĂTRÂNEȚEA

"Deutsche Leasing este prezentă în România de peste 12 de ani, iar în această perioadă a fost partenerul de finanţare preferat al IMM-urilor locale pentru investiţiile în echipamente. Datorită specializării noastre în finanţarea echipamentelor agricole, majoritatea debitorilor noştri se află în zonele rurale şi, prin leasing şi alte soluţii de finanţare, ne-am adus contribuţia la dezvoltarea acestor zone. Cooperarea cu parteneri puternici precum Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii consolidează şi mai mult capacitatea Deutsche Leasing România de a sprijini în mod eficient investiţiile întreprinderilor locale, chiar şi în aceste vremuri dificile", a declarat Laurenţiu Zaharia, directorul general al Deutsche Leasing România.

La rândul său, Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil pentru România, a menţionat că această tranzacţie de securitizare cu impact ridicat demonstrează angajamentul Grupului Băncii Europene de Investiţii de a se asigura că investiţiile IMM-urilor din întreaga Europă pot continua în perioade dificile.

"Cooperarea inovatoare dintre instituţiile financiare europene şi partenerii locali de leasing va ajuta companiile româneşti să depăşească dificultăţile provocate de COVID-19", a subliniat Thomsen.

La rândul său, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a precizat că acest acord dintre Grupul BEI şi Deutsche Leasing, susţinut de Planul de investiţii pentru Europa, va pune la dispoziţia întreprinderilor locale din România finanţări suplimentare prin leasing.

"Acestea vor ajuta în primul rând IMM-urile din mediul rural să finanţeze echipamentele specializate de care au nevoie pentru operaţiunile lor, contribuind astfel la susţinerea dezvoltării economice şi a locurilor de muncă în această perioadă dificilă", a adăugat el.

Aceasta este prima tranzacţie de securitizare sintetică din România şi permite Grupului BEI să furnizeze un instrument alternativ de gestionare a capitalului pentru un partener de servicii financiare din ţară.

Securitizarea va ajuta la asigurarea capitalului reglementat şi totodată va aduce Deutsche Leasing România capacitate de finanţare suplimentară pentru a sprijini investiţiile întreprinderilor locale.

În ceea ce priveşte sprijinirea investiţiilor întreprinderilor în vederea reducerii consumului de energie şi a emisiilor, noua iniţiativă include un sprijin în valoare de 25 milioane euro orientat către investiţiile în combaterea schimbărilor climatice.

"Noul sistem face parte dintr-un program mai amplu de finanţare prin titluri garantate cu active al Grupului BEI, în valoare de 2 miliarde EUR, pentru a acoperi capitalul circulant, nevoile de lichiditate şi provocările în materie de investiţii cu care se confruntă întreprinderile din întreaga Europă, exacerbate de pandemia COVID-19. Acest lucru va viza sprijinul acordat regiunilor de coeziune", se menţionează în comunicat.

În ultimele săptămâni, Grupul BEI a permis creşterea finanţării pentru investiţiile întreprinderilor din România, în cooperare cu principalii parteneri financiari locali.

Peste 185 milioane euro din finanţarea sectorului privat în legătură cu COVID-19 vor sprijini companiile locale prin intermediul noilor linii de credit ale Băncii Europene de Investiţii cu bănci publice şi private din România.

Grupul Deutsche Leasing este principalul partener de finanţare a activelor orientat către soluţii pentru IMM-urile germane şi oferă o gamă largă de soluţii de finanţare legate de investiţii (finanţări pentru active), precum şi servicii suplimentare (servicii pentru active).

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziţie finanţare pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE în Europa şi în afara acesteia.

Fondul European de Investiţii (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Misiunea sa centrală este de a sprijini microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii din Europa, facilitându-le accesul la finanţare.

Fondul European pentru Investiţii Strategices (FEIS) este pilonul principal al Planului de Investiţii pentru Europa. Acesta oferă garanţii de primă pierdere, permiţând Grupului BEI să investească în proiecte mai riscante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel