Bani pentru infrastructură. Ioan Boloș: ”Am fi de-a dreptul caraghioși”
Autor: DCBusiness Team | 19 apr 2022, 21:05
Vouchere alimente 2022. Când vor fi distribuite şi alimentate cardurile sociale
Vouchere alimente 2022. Când vor fi distribuite şi alimentate cardurile sociale
EXCLUSIV
Ioan Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a vorbit, în cadrul evenimentului ”Upgrade România: Este nevoie de un pact național de transporturi. Dezbatere DC News”, despre fondurile de care dispune țara noastră pentru proiecte de transport, dar și despre importanța digitalizării pentru acest sector.

”Digitalizarea transporturilor este la fel de importantă ca și implementarea proiectelor de infrastructură de transport. O decizie în acest sens este, practic, în implementare la nivelul Ministerului Transporturilor, pentru că orice proiect de infrastructură de transport este însoțit de sistemele informatice de management ATS pentru drumuri, RTMS pentru linia de cale ferată”, a spus Ioan Boloș. 

El a subliniat că, ”practic, pentru fiecare mod de transport nu se pune în discuție să nu se facă implementarea fără să aibă asigurată componenta de sistem informatic specific modului de transport. A realiza astăzi o autostradă, spre exemplu, fără a avea implementat sistemul informatic de tip ATS sau fără a dispune de tehnologia 5G care să deservească autostrada, pune în dificultate participanții la trafic și am fi în situația în care am fi de-a dreptul caraghioși”, a punctat ministrul.

Iar din acest punct de vedere, a continuat el, ”România a făcut, după părerea mea, pași importanți, deoarece aceste decizii nu au fost separate, respectiv să implementezi proiectul de infrastructură de transport și după aceea să faci sistemul informațional specific pentru respectivul mod de transport”. 

Un buget record

În ceea ce privește finanțarea pe partea de PNRR, ministrul Boloș a făcut următoarea precizare: ”Într-adevăr, sunt 12 miliarde de euro, așa cum a spus doamna comisar Adina Vălean, în Planul Național de Redresare și Reziliență, dar să nu uităm că România mai are, în plus, și politica de coeziune, de unde ne finanțăm, de asemenea proiectele de autostrăzi, de linii de cale ferată, de ceea ce înseamnă transport naval, unde avem alte 9,2 miliarde de euro. Deci noi discutăm de un buget cumulat record pentru perioada 2021-2027, de peste 21 miliarde de euro. 

România nu a avut până acum aceste provocări care sunt generate de fondurile europene Este șansa noastră aproape unică să avem un astfel de buget, încât ar fi păcat de la Dumnezeu să nu avem capacitatea de implementare.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe